Tuesday, January 29, 2008

Lift za bicikliste u Trondhajmu NORVEŠKA

Super stvar. Norveško ministarstvo cesta i vijeće grada Trondhajma ( kako piše na tabli na kraju videa ) došli su na izvrsnu ideju 1993 godine i napravili prvi javni lift za bicikliste. Stvar je nevjerovatna a kada malo bolje razmisliš imaju svako pravo. Pogledajte i proslijedite. EXTRA.

Sunday, January 20, 2008

Bambus 2004



Već neko vrijeme pratim na TV neke debate o upotrebi lakih materijala u industriji općenito, te odlučih da pogleam na netu kako stvari stoje u biciklističkoj industriji. Naravno inovacije i dizajn su bez premca ali svakako da cijena istih govori sama za sebe. Očito je da če cijene i dalje biti užasno velike sve do onoga momenta dok ljudi i entuzijasti u svojim garažama sa nekim svojim idejama ne počnu sami stvarati i bodriti druge da krenu njihovim putem. Za sada nam ostaje da jedino plačamo precjenjene cifre markiranih bicikala koji se prave po jeftinim zemljama tipa Kina,Tajvan i sl. da bi snizili jedino cijenu radne snage. Jedan od svjetlijih primjera je i Brano Meres iz Slovačke. Naoružan tehničkim knjigama te textovima nekih drugih momaka koji su pokušavali isto, odlučio se napraviti ni manje ni više nego ram od bambusovog drveta ojačan karbonskim vlaknima.Na njegovoj stranici OVDJE možete pogledati i njegov prvi ram koji je napravio u potpunosti od karbonskih vlakana. Sve ovo je napravljeno u domaćoj radinosti iako sam priznaje da do tog momenta nije imao nikakvog iskustva u radu sa istim.Model je i testiran te nigdje, bar do sada, ram nije napuknuo. Napredovao je toliko, da ram u kombinaciji bambusa i karbona je testiran oko godinu dana po lokalnim brdima i nije došlo do zamora materijala.
Nadalje kod njega možete nabavitiodređene proizvode koje sam dizajnira i pravi od karbona.Veoma je talentovan i govoreći vam iz iskustva koje sam imao sa njim rado če vam odgovoriti i objasniti svaku nejasnoću koju imate eventualno ako neko osjeti potrebu da krene u izradu rama sam. Kako je npr. sam ram od karbona 2000KM to vam govori dovoljno da se nakon par genijalaca AKA Brano, sigurno možete upustiti u avanturu pravljenja ramova od bambusa, jer na kraju čvrstina a nadasve ljepota ovakvih bajsova ide daleko ispred svih očekivanja.

Saturday, January 19, 2008

BICiklistički MAGazin


Novina i hvale pomena je i pokretanje novog biciklističkog portala BICMAG. Još jedan elektronski adresar vijesti, događaja iz zemlje i inostrastranstva glede bajkanja
i unaprjeđenja kultute življenja.
Svako može na svoj način doprinjeti razvoju novog portala. Jedni svojim člancima, koje možda drže negdje zabačeni po kompjuterima, slikama sa nekih destinacija na kojima su se provodili, savjetima za druge manje stručne vozače i početnike, dok drugi mogu jednostavno zadržati balkanske komentare za sebe i naći ono što njima odgovara.
Na jednom mjestu svi mogu naći : servise i prodavnice opreme, klubove po gradovima kao i najavu događaja i trka kao i promociju novih bicikala.

Sunday, January 13, 2008

CAPRIOLO -Exclusive

Specijalno za ovaj blog donosim prve slike tvornice CAPRIOLO bicakla iz susjedne nam zemlje.
Na poziv menadžera kompanije CAPRIOLO, par majstora i jedan velemajstor ( Haris iz PRO-BIKE naravno op.a.)
otišli su na putešestvije, da iz prve ruke pogledaju mjesto sklapanja, kao i predstavljanje modela za 2008 godinu.


Slike iz linije za satavljanje kao i slike iz magacina dovoljno govore same za sebe o veličini i ozbiljnosti posla kojom se prihvatio menadžment ove kompanije.


Novi model cestovnog bicikla u njihovoj proizvodnji na sebi će uglavnom imati SORA i TIAGRA dijelove. Da li zbog kombinacije boja ili dizajna kažu da je u prirodi još ljepši.


Za BiH puk bit će svi modeli dostupni u prodavnicama i servisima u Zenici, Sarajevu, Doboju i BanjojLuci




Saturday, January 12, 2008

Pogon XTR instalacija SHIMANO

Samo za odlikaše koji uspiju odvojiti min. 400 eura za pogon evo prilike da uštede nešto para.
Prvo trebaju namoliti nekoga iz servisa da im da potrebne ključeve, jer čisto sumnjam da bih ih iko kupio samo zbog jedne montaže.
Onada papir u ruke, laptop u krilo, snimi si ovaj fajl, napravi kafu, prouči ako znaš šta i navali.
Ako bude sve u redu uštedio si 50 KM. ČESTITAM.




Ostali obratite pažnju zašto ovo čudeso toliko košta. Fakat kada sve sabereš mora se priznati da izbor materijala i naravno težina čitavog sklopa je zaista fascinantna. Nema praznog hoda proklizavanja kao i trenja ( svedeno na najmanju mjeru ). Na zvaničnoj stranici Shimana preporučujem da pogledate prednosti kao i tehničke karakteristike.Kako mi je Haris iz " Pro-bike " nabacio XTR mjenjače, znam koji je šmek mjenjanja brzina i kontrolisanog kočenja. Onda mogu samo predpostaviti užitak voženja sa ovim pogonom.

Friday, January 11, 2008

NATO KARTE



Zbog izuzetnih zasluga za narod i dobrom roštilju raspuhanom 95. godine dobio sam od naših saveznika u prošlome ratu i set topografskih karata. Neki dan tako razgovaram sa kolegom koji vozi džipove po nakim vukoj..inama o kvalitetnim kartama koje mi bajkeri koji se vozamo i volimo koristiti. Pa eto kao oni imaju razne GPS uredjaje pa ako ne daj bože zatreba. Da će mu zatrebat dobrih stotinu maraka za benzina, nakon serije poskupljenja, prije je nego neki Garmin uređaj ali eto valjda je to sad IN kao i mobilni telefoni.
Plan za ovu godinu je bajkanje po brdima i dolinama Visokog, Breze, Vareša a bogami i dalje. Kako smo ovdje odvozili sve što se ovdje moglo odvesti, a vidim da se i Amel napalio prošle godine da se ide na Bidinje i još naka mjesta oko Konjica i Jablanice, hajde rekoh da onda za široke mase potencijalnih turista koji se udaraju za kartu više postavim mape. Mada vjerovatno već svi znaju koristiti i sam GPS uređaj. Ukratko najbitnija stvar je njegovo prvo baždarenje da bi davao preciznije podatke. Za one koji su uređaj nabavili iz poznatih kanala, hmm. preko bare, a prije se nisu susretali sa istim, u nekom sljedećem tekstu ostavit ću i način korištenja uređaja.
Mišljenja sam da je ipak sigurnije naći nekog lokalnog domaćina pa da on vodi ture, nego kontati da li je predsjednik mjesne zajednice zovno na dernek minere i neminere, pa bacat grah jesu li oni očistili sve za sobom i tako to.
Kako su karte vojnog sadržaja jasno je obilježena granica dva rezervata iz prošloga rata sa zonom razdvajanja i pojasom oko njega.
Nisu ucrtane granice razdvajanja unutar samog dijela Federacije aludirajući na one koji se vole vozati šumskim stazama. Stoga prije korištenja karata maksimalno koristiti utabane putiće.
Same karte su skenirane u velikom formatu te kao takve neću postavljati sve na ovaj blog.
Kada se redizajnira klubska stranica bit će sve u download zoni a do tada ako baška neko hoće, neka se javi Babi i po proceduri istoj kao i za nabavku knjige iz prošlih postova neka ostavi mail.
Ko ide na more u Hrvatsku sa biciklom svaka čast, baš je gazda.
Na raspolaganju su i karte za gazde Makarska rivijera i grad Dubrovnik.
Pošto sama karta za grad Zenicu iznosi 15mb evo samo kao pokaz kako izgleda npr. Zenica i Doboj.



Thursday, January 3, 2008