Friday, January 11, 2008

NATO KARTE



Zbog izuzetnih zasluga za narod i dobrom roštilju raspuhanom 95. godine dobio sam od naših saveznika u prošlome ratu i set topografskih karata. Neki dan tako razgovaram sa kolegom koji vozi džipove po nakim vukoj..inama o kvalitetnim kartama koje mi bajkeri koji se vozamo i volimo koristiti. Pa eto kao oni imaju razne GPS uredjaje pa ako ne daj bože zatreba. Da će mu zatrebat dobrih stotinu maraka za benzina, nakon serije poskupljenja, prije je nego neki Garmin uređaj ali eto valjda je to sad IN kao i mobilni telefoni.
Plan za ovu godinu je bajkanje po brdima i dolinama Visokog, Breze, Vareša a bogami i dalje. Kako smo ovdje odvozili sve što se ovdje moglo odvesti, a vidim da se i Amel napalio prošle godine da se ide na Bidinje i još naka mjesta oko Konjica i Jablanice, hajde rekoh da onda za široke mase potencijalnih turista koji se udaraju za kartu više postavim mape. Mada vjerovatno već svi znaju koristiti i sam GPS uređaj. Ukratko najbitnija stvar je njegovo prvo baždarenje da bi davao preciznije podatke. Za one koji su uređaj nabavili iz poznatih kanala, hmm. preko bare, a prije se nisu susretali sa istim, u nekom sljedećem tekstu ostavit ću i način korištenja uređaja.
Mišljenja sam da je ipak sigurnije naći nekog lokalnog domaćina pa da on vodi ture, nego kontati da li je predsjednik mjesne zajednice zovno na dernek minere i neminere, pa bacat grah jesu li oni očistili sve za sobom i tako to.
Kako su karte vojnog sadržaja jasno je obilježena granica dva rezervata iz prošloga rata sa zonom razdvajanja i pojasom oko njega.
Nisu ucrtane granice razdvajanja unutar samog dijela Federacije aludirajući na one koji se vole vozati šumskim stazama. Stoga prije korištenja karata maksimalno koristiti utabane putiće.
Same karte su skenirane u velikom formatu te kao takve neću postavljati sve na ovaj blog.
Kada se redizajnira klubska stranica bit će sve u download zoni a do tada ako baška neko hoće, neka se javi Babi i po proceduri istoj kao i za nabavku knjige iz prošlih postova neka ostavi mail.
Ko ide na more u Hrvatsku sa biciklom svaka čast, baš je gazda.
Na raspolaganju su i karte za gazde Makarska rivijera i grad Dubrovnik.
Pošto sama karta za grad Zenicu iznosi 15mb evo samo kao pokaz kako izgleda npr. Zenica i Doboj.



No comments: