Friday, May 30, 2008

Ide ljeto



Kako nam se bliže topliji dani , vrijeme je da iza arhive izvadimo lakšu garderobu. U slučaju da imate nekih starih majica od kojih vam se žao rastati, jednostavno odšpricaj ovi šablon i kao nova.

Siguran sam da nakon ovoga uradka, obim stomaka i raspon ramena, drugima tada idu u drugi plan.

Klikom na sliku dobivate lajer za printanje i poslije nanesite kakvim sprejom za textil na odjevni predmet i misija uspjela. Ko se prije nije ovim bavio napominjem da je veoma bitno da lajer bude zaljepljen skroz na materijal na koji se nanosi boja. Po potrebi staviti i papir za kuhanje preko originala ako je to potrebno.

To be continued...

Sunday, May 25, 2008

Refresh bicikla priča 1.

Kao prvo ko ne želi da potroši pare na pjeskarenje rama neka izađe na kakvu vjetrometinu i kupi hemijski odstranjivač boja. Cijena prava prilika ca. 7 KM.



Kako sam do sada imao mnogih susreta sa ljubičastim slonovima tako vam savjetujem da se pridržavate upustava. Upotreba rukavica i zaštitnih rukavica OBAVEZNA.



Nakon nanošenja prvog sloja i kafe pauze, polahko skinuti sve eventualne naljepnice. Kako su dugo vremena bile ispod zaštitnog laka malo se pomoći i kakav dobar skalper.



Nakon toga čeličnu četku u ruke i laganim simetričnim krugovima dok ti ne dosadi šaraj po ramu.


Po poterbi mazati više puta dok boja ne počne bubriti ili ti se ne zanesvjesti. U nedostatku četki može poslužiti i čelična spužva koju sam ja maznuo od žene dok nije gledala. Ostali u konzum i mislim da su 3 komada 2 KM.


Savjetujem radije tri dana posla po dva mazanja nego od jednom sve.

Koristiti se mogu i druga pomagala : brusni papir 500 gradacije, čelične rotacione četke sa ili bez bušilice, špahtle i sva druga pomagala za guljenje boje.

Friday, May 23, 2008

New design bike

Primjene novih materijala kao i inovativne ideje dovode dizajn bicikala na jedan sasvim novi nivo.Naravno u ovakve futurističke ideje ponajviše rukovode pioniri ove industrije.
Lično bih volio vidjeti jedino kakvog čičicu kako voza ovi bimer onako čisto iz fola.Kako cijene benzina jednostavno lete pod oblake način borbe Specialized-a je veoma jednostavan: ENJOY




Specialized BMW




Dizajn govori sam za sebe i u ostalim primjerima.


Prvo što pada u oči su svakako rješenja za obručeve i nabe. Očito zbog samih kočionih opterečenja ovo rješenje će imati svoju primjenu sigurno u bliskoj budučnosti. Nešto slično sam vidio neki dan na telki kako isto riješenje već primjenjuju na motorima čoperima.

Kako to nama može pomoći dugoročno gledano je veoma jednostavno.Ovo je primjer kada se biciklo pere u auto praonici. Na izgled sa vana sve je u redu,ali se razlika primjećije kod redovnog servisa. Ko ima love jednostavno kupi novi, ko ima neku markiranu nabu neka se na brine, kuglageri će preživjeti ali će osovina stradati.

Slike poslao i servis uradio: Lovrić Sandro

Nikad Specialized BIMER provozati u ovome životu: Armin Salihagić i ovi gore potpisani.

P.S. Gore navedeni navodi se ne primjenjuju u koliko neki od istih ne pogodi bingo kolo.

Monday, May 19, 2008

Airbrush bike tire



This is my second hobby.So after work some time and now before put my pet Terry on to the walk I simple draw something.
First thing to put some stencil and bring structure to brand new tire Kenda Klaw XT (10 $ at local store).
Because my computer power unit dead, simply take a sharp scissors and break to the structure: Voila stencil.
Go to local store buy some auto air color ( silver ) in can and put directly to airbrush.
U must work very fast because color its premixed and dry very fast.
Put some creativity.
First preview on my tire.

One side to finish color its transparent black


and second side its clear coat.


In the future ( if my color come arrived,order before 25 day from e-bay ...grrr stupid Revell ) bring some details to the structure on the side walls.like marble stone.

Next project its airbrushing my new old mount bike with some details like carbon effects or snake skin etc.etc.Who has some idea please bring to me.In my photo shop files I have many vector picture but don't know what its right.

More info in days to come..

Sunday, May 18, 2008

Zavidovići 08





Tradicionalno već 8. put sportski klub Atom from Zavidovići organizira najbolji grah u regiji Doboj-Zenica uključujuči i dijelove općina Teočak i Srebrenik.

Onako prije graha dogovori se i neka vožnijca biciklima. Otprilike sve ekipe iste. Zenica, Sarajevo i domaćini. Nisam bio sudionik pa ne mogu ni komentarisati o organizaciji. Po pričama preživjelih jedan minus i jedan plus.

Minus kažu malo klubova stiglo, odsutnost love za nagrade valjda utiče i na odaziv, pa se nema za benzina. ALI ruku na srce nije se plaćala ni startnina pa se završilo kao i do sada na entuzijazmu pravih zaljubljenika.

Plus kažu hrana i napucani bicikli za takmičenje od strane bbk " Trek " iz Sarajeva

Sve u totalu extra za druženje i organizaciju.


Rezultati : UNOFFICIAL


ELITE


Vedad Karic Pro-Bike Zenica
Bogoslav Rajic Trek Sarajevo
Sandro Lovric Pro-Bike Zenica




JUNIORI


Dzidic Esmer Pro-Bike Zenica
Osmanovic Nermin Pro-Bike Zenica
Vernes Husic Atom Zavidovici


U-14 ( žene )


Amina Bajraktarevic Atom Zavidovici
Azra Husic Atom Zavidovici


RECK

Mehmed Prelić Atom Zavidovici
Alen Jusupovic Atom Zavidovici
Faik Salkanovic Atom Zavidovici














Saturday, May 10, 2008

Tko pije zlo ne misli



Zaslugom Nešada Gasala za ljubitelje dobre kapljice a smiju upravljati dvotočkašem, slijedi sljedeći text.

Pročitaj, upamti i primjeni.



Gotovo da nema onoga ko nije probao neki od izotoničnih i energetskih napitaka. Takođe, svima je jasno da isti ovi napitci mnogo više doprinose u savlađivanju napora od obične vode. Ono što treba znati je koliko ovakve tečnosti treba piti, kada i koji je najoptimalniji proizvod baš za vaše bavljenje biciklizmom.
Dva glavna faktora uzročnici su iscrpljenosti organizma i to: dehidratacija i veliki utrošak ugljenih hidrata. Prema tome, energetski napitci se mogu nazvati i kompromisom sastojaka koje sadrže za nadoknadu izgubljene energije i rehidrataciju. Međutim, ukoliko se nivo ugljenih hidrata poveća iznad dozvoljene granice - ne deluje produktivno, naprotiv, iniciraju blokadu apsorpcije tečnosti. Dakle, poznavajući koliko tačno uneti ovih supstanci je od izuzetnog značaja, pogotovu na treninzima i takmičenjima. Hipotonični napitci imaju u sebi nizak sadržaj ugljenih hidrata (2-4%) i njihova primarna funkcija je rehidratacija. Tipični "predstavnici" ovih napitaka su recimo Lucozade hidroaktiv ili Powerade Aqua ( u našem okruženju recimo Aquaviva Hidroaktiv ). Hipertonični napitci imaju visok nivo ugljenih hidrata (i do 17%) ali su loši za rehidrataciju. Lucozade energy na primer je dobar primjer ovakvog napitka. Postoje naravno i ugljeni hidtati u prahu, koji se rastvaraju u vodi i tako pravi energetski napitak. Izotonični napitci kao recimo Isostar, Lucozade sport, Powerade, Gatorade i sl. Sadrže između 5-7% ugljenih hidrata i oni su praktično balans između rehidratacije i popunjavanja energetskih rezervi. Postoje takođe i napitci koji su i svojevrsni "recovery" napitci sa dodatkom proteina u njima. Po svemu navadenom, jasno je koliko je veliki značaj izabrati onaj pravi i to u zavisnosti od potreba i vrste treninga, vožnji.
Kako znati koliko
Studije na Univerzitetu u Montrealu, pokazala je sledeći rezultat: Optimalnu unos je negdje između 30 i 60 gr na sat. Prevedeno, to znači između pola i 1l izotoničnog napitka na sat. Sve ispod ili iznad prelazi granice optimalnog nije preporučljivo, iako je u ovom slučaju bolja varijanta manje nego više. Cilj je da se pronađe gde je svako od nas u toj cifri od pola do 1l napitka, a sve u zavisnosti od količine znoja u toku napora, količine izgubljenih elektrolita, trajanja samog treninga, trke ili vožnje. Ključ je da se pije onolika količina koja će redukovati dehidrataciju, a bez posledice na samu tjelesnu težinu ( povećanje iste ), kao i opasnosti da se dospje u tzv. Stanje hiponatremije ( kada zbog prevelikog unosa vode, nivo natrijuma u organizmu pada ispod kritičnog nivoa ). Što se samog znojenja tiče, ukolko na odjeći ostaje "suvi" bijeli trag, to je znak da je znojenje "slano" i da treba uzimati veće količine tečnosti tokom treninga ili takmičenja.
Kako znati šta piti i kada
Kod aktivnosti koje su "endurance" tipa ( koje zahtjevaju izdržljivost ), najbolje su se pokazali izotonični napitci, jer djeluju i na dehidrataciju i na popunjavanje energetskih "praznina". Postavlja se sljedeće pitanje - kad početi sa uzimanjem istih? Istraživanja pokazuju da sa unosom ovih napitaka treba početi odmah po startu treninga ili takmičenja, da bi se maksimalno iskoristio efekat "štednje" glikogena. Dakle, unosite tečnost što češće i u manjim količinama, ne čekajte da vas žeđ potjera na to!
Još jedno važno pitanje koje se ovde postavlja je: Šta prije i šta poslje trke? Poslje napornog takmičenja, proteini postaju isto tako važni kao i ugljeni hidrati i rehidratacija da bi se izbjegao zamor i bol u mišićima, kao i moguće povrede. U ovu svrhu, miks proteina i ugljenih hidrata će biti dobitna kombinacija.
Prije trke - podrazumjevajući da ste pametno i dobro jeli, zalihe ugljenih hidrata popunjene, neće biti velikog učinka piti izotonične napitke, kao i ostale iz ove branše. U praksi, uzimanje ovih napitaka pre trke je više na mentalnoj bazi, nego na samom fizičkom efektu