Saturday, September 6, 2008

Trnovacko jezero 24/08/08





Ljubaznošču Nešada Gasala jednog od sudionika pomenute vožnjice stižu prvi utisci kao i dijelovi texta koji su originalno postavljeni na forumu CikloCentra Sarajevo


Broj učesnika i slike su dovoljan razlog za objavljivanje hvale vrijednog poduhvata zaljubljenika ovog sporta. Bravo momci.

"........
- komada biciklista 23

- ekipa za 10+

- sastanak dogovoren u 7,00;

smjestili bicikle i krenuli u 7,15

- voznja protekla bez ikakvih problema (u sustini, glede orijentacije u prostoru ovo je jedna od laksih tura jer se nema gdje skrenuti. Ne treba GPS, ne treba nikakva karta, samo ides naprijed i uopste nema nikave opasnosti niti frke. Vozi se po makadamskoj cesti koja nema nikakve raskrsnice ili se hoda markiranom planinarskom stazom ili vozi fenomenalan single track.)

- Nema medvjeda, vukova i sl.

- niko se nije izdvajao (naprijed) niti je iko kasnio. Na spustu sacekivanje ali nije bilo padova (guma, iskrivljen disk, puknut lanac... sve se to nije ni osjetilo u grupi od 23 covjeka)

- vrijeme: fenomenalno. Cijelim putem uzbrdo debela hladovina.

- pogled: na Zelengoru i Maglic spektakularan

- Trnovacko jezero: savrseno. Kupanje je nezaboravan dozivljaj.- komarci: nismo vidjeli ni jednogU 21,00 smo bili u Sarajevu, malo umorni i sjajno raspolozeni.

duzina ture.........................43,3 km

max brzina ..........................51,4 km/h

vrijeme kretanja....................5,06 h

vrijeme stajanja....................4,25 h

prosjecna brzina kretanja........8,5 km/h

total prosjecna brzina ............4,5 km/h

polazna tacka (Tjentista, benzinska pumpa kraj Sutjeske ).........540 m

ukupan uspon.........................1418 m

max visina .............................1679 m .............."


............." Nakon 1satnog odmora krenuli smo ovaj put nizbrdo u Suhi Dol (jedna poljana u koju je lavina spustila kompletnu sumu od 200tinjak stabala) i kroz njega pjeske do iduceg odmorista odakle dalje opet pjeske nekih 30tak minuta do Trnovackog jezera. Jezero se nalazi u Crnoj gori u koju se udje pjeske kroz ranije navedenu sumu, nema ni granicnog kamena niti bilo kakvog markera jedino sta vas doceka tamo je sumar koji naplacuje nekakvu samo njemu poznatu tax-u od 1 eura po osobi, a zatim .......... "



......." Dobro biciklanje definitivno ali ga preporucujem ipak nekom ko je bolje fizicke pripremljenosti jer ima kao sto sam i ranije naveo puno uzbrdo, pa nosanje bicikla u etapama mozda nekih 1,5 km pa poprilicno zahtjevan spust nazad(onaj sumski dio)ali i pored svega navedenog LJEPOTA definitivno za vidjeti i proci. "



No comments: