Tuesday, July 22, 2008

Test





Dan kao i svaki drugi. Bog dao pa ovih dana temperatura ne spada ispod 35 stepeni. Stari trudbenik i ja napunismo bidone i onako udarnički puni entuzijazma krenusmo na test vožnjicu sa biciklima.


Nazad sam nabacio novi obruč i novu gumu Kenda gumu XTKLAW koju sam predhodno ukrasio u kameni design. Obruč je trenutno u zlatnoj boji ali i on dolazi na doradu u danima koji dolaze. Sljedeća slika najbolje govori kolika je temperatura bila na taj dan. Kako god stanem sa cipelom ostavim amblem na cesti.



Vožnja na ovom ramu je izvanredna. Pozicija je odgovarajuća za moju visinu, međutim kod ispužene noge na pedali jedva da do zemlje ima razmaka tri cm. Tome još, kako i sam imam nekih 90 kg. ja sam preko amortizera dodajem dodatnih pola mm. plus.



Znam za problem i trudim se da su mi pedale stalno u ravnom položaju. Od brskih vožnji mogu se odmah oprostiti. Ali ovako sa spuštenim težištem bicikl je na cesti izuzetno brz i veoma lagan za sve brze korekcije ( dizanje na prednji i zadnji točak ). Odlučili smo na vožnju prema petlji jer put poznajemo napamet i znamo kojim brzinama se krećemo na određenim dionicama.
Nakon početne frustracije oko štelovanja zadnjeg mjenjača prvi brdski test. Sada sam zaista i uvjeren da ovaj položaj daje više brzine i manje trošenje snage pri istim uslovima.



Žalosna stvar je da uviđam da se zaista mora dosta paziti na razmak pedala, jer ovako u naglim skretanjima izgleda da če se pedala svako malo očešati od pod. U glavi su mi dvije ideje. Prva da skratim dužinu pedala na otprilike 160-165mm ili de se pozabavim naručivanjem nekog amortizera preko E-bay-a.



Druga opcija mi je sad sigurnija, a do tada ostaje mi da kad plata legne stavim i završni lak na bic i poliram. Pada mi na pamet da završne radove uradim za potrebe kluba pa da onako šminkerski predstavimo model u ime kluba tipa " pimp my fahrrad "



Uglavnom kako se i Sandru dopalo ovo kako izgleda i on se odlučio da i sam promjeni nešto make-up- na svom bicu.



Šta drugo preostaje nego uzmi polir papir 1200 grdacije u ruke kantu vode, osnovnu bazu pa opet.....



........



........





Refresh bicikla priča 3.





Pored toga što sam lijepo zamolio istog, da dok se ne srede neke stvari tehničke prirode extrem Sandro nije mogao izdržati i rastavio mi je amortizer u nadi da če se moći šta povećati. Kako aparat nije u funkciji, nema slika prilikom montaže i demontaže istog. Vidjeli smo i dio koji bi trbao uraditi na nekom tokarskom stroju tako da bih mogao dodatno podići amortizer za dva do tri cm više. Pošto se eto kao i razujem malo u mašinstvo moram prvo uraditi neke skice prije samog naručivanja dijela kod nekog tokara.Toliko o amortizeru.



Bicikl je većim dijelom urađen i još samo završni sloj laka da se postavi. Nemam veliki pištolj pa moram od poznanika posuditi.Čekam da se on vrati sa godišnjeg odmora. Nudio mi je i korištenje zasebne prostorije. Nešto tipa kao komora. Nakon svega doživljenog tek sad vidim koliko je bio u pravu.



Kako je ribu teško u vodu natjerati, razmišljao sam čitavih 0,0015 milisec. o tome, kako bi ovaj ram izgledao U finalnoj postavci sa mojom opremom.



Sandro se opet ponudio u sklapanju i rasklapanju istog. Naravno nakog stećenog iskustva u farbanju odmah sam rezervisao jedan stalak u servisu kod Harisa .



Reakcije na ram od biciklista mi nisu poznate jer je to kod nas tabu tema, prolaznici i ja lično, smo oduševljenii a znam da če se još nakon završnog sloja i poliranja sve boje stopiti i pojačati kontrast, što će u finalu biti ludnica jedna.



Nakon nekih dva sata bicikl je gotov i spreman za prvi test. Izgleda fantastično. Dolaze mi u glavu još neke ideje ali o tome drugi put. Primjećujem i prvi znak eventualnog problema. Ram je veći i montiranjem običnog amortizera i guma od 26" dosta je spušten do zemlje. Razmak pogona osovine i tla je nekih 10 cm. Sutra je dogovorena i test vožnja.



Refresh bicikla priča 2. AIRBRUSH

Eto uglavnom nakon mnogo problema priča o biciklu je doživjela i svoj kraj. Prvo što je i interesantno jeste, da mi je sam ram padao sa postolja dva puta prilikom farbanja, pa su se i sami radovi na istom nešto produžili. Kako je moja u kući zadnja " Tako je ženo.." prije moje kreativnosti na biciklu morao sam isprobati i kreativnosti na zidovima našeg stana. Da dva minusa daju plus najbolji je dokaz jer sam za sami početak radova ima na korištenje i čitavu dječiju sobu. Kompresor se izvrsno ponašao a ja kao i uvjek preporučujem korištenje zaštitne opreme. Audio u pozadini je naravno narušavao TERRY, zbog toga što se i on nije mogao aktivno uključiti u kreativni rad ostatka porodice. Filmsku djelatnost naravno, El komadante him self Fifi. Djelić kreativnosti vidjeti na videu :



Nakon toga radovi se sele u garažu i tu nastupaju problemi sa balansom na štangi. Mora da me je neko dobro začarao jer upasti sa rama dva puta rekord i za mene.
Slike nisu sve na broju tako za ovaj put napominjem da nakon rada na imitaciji karbona i ucrtavanja crvene munje ostalo je da izrežem slova i prelazim sa nekoliko slojeva laka.
Koristio sam standardne auto lakove, neki su bili i transparentni. Uglavnom oni koji su se koristili samo za prelaze.
Prije samog lakiranja za sprejeve sam potošio solidnih 50km, tako da nisam imao na raspolaganju ostatak love za završno lakiranje kvalitetnim auto lakom kao i za izrezivanje slova za sam bicikl.
Za font na bicikl, iskoristio sam slova sa reklamnog materijala koji su bili na mome autu. Ubili se za ovu priliku jer se vinil može više puta odljepiti.
Ostalo je da na dijelovima koji nisu pokriveni postavim još plamenove kao i grafiku za držače cijevi cica.
Aparat mi se opet pokvario pa ove fotke su na mobilnom aparatu. Uskoro će biti postavljene.
Sandro je u elementu i već je kao na iglama kada vidi kako moj amotizer stoji. Stoji dogovor da ga za par dana generalno čistimo i rastavljamo u nadi da će se i sam moči šta povečati, kako bi mogao podići ovaj ram koji je u osnovi od 29 incha.