Thursday, November 29, 2007

Hanumahagen urbani šik













Gledam na televizoru komediju Željka Pervana sa temom ulaska Hrvatske ( bolje rečeno Balkanaca ) u EU. Ukratko, show sam pokazuje vrijednosti i zabavu među drugim članicama unije i onu koju će oni dobiti ulaskom ovih zemalja iz našeg regiona. Mislim, dovoljno je upaliti neki kanal sa ovih područja i samo će ti se ostalo kazati. Gledam novu TV i njihov dnevnik, evo već pet dana . Nema dana da nije krenuo sa crnjacima. Ubio ovaj ovoga, onaj skočio ovdje, sudar u onoj ulici... jeb.. te tek se odmori kad dođe vremenska prognoza. UŽAS. FederalanaTV isto. Da mi na televizoru ne stoji golemi digitalni sat sa datumom i godinom, gledajući mislim da je opet 90-91god. Rekao ovaj ovom ovo, ako on neće ja odoh, cijene skočile za devet posto itd, itd. Okrenuh na RTL, naravno njemački, ono cirkus veličine kao stadion u Zenici. Iza toga neki show parodija. Dođe vrijeme i za dnevnik. Da skratim doznah ja u dnevniku i veličinu Britny Spearce duda, kao i broj djece. Pravo se nasekirali kako joj se bilo teško oviknuti od droge. Premijerka im otišla negdje, u Rusiji izbori, nešto oko struje i gotovo. Pa kad skontaš da u npr. Berlinu ima stanovnika koliko u Hrvatskoj čitavoj, onda zamislih koliko bi kod njih dnevnik trajao o crnjacima. Ove godine u gradu bile neke rekonstrukcije ulica. Firma je jednu izvodila već 6 mjeseci. Kada su je završili skontaju da nisu ostavili mjesta za neke kablove i naravno udari opet dva mjeseca. Svakako da nema ni priče o tome da je ucrtana biciklistička staza. Ma ne, kod nas se ceste prave za auta iz svemira. Čitam neki dan oglas u novinama : " Prodajem Golf 2 dizel, u odličnom stanju. Skoro nov. Cijena 4000 KM fiksno " Kao laik znam da se zadnji Golf 2 proizveo 93 god. Znam da je ovaj stariji al neka. Znači sa današnjom godinom htio ne htio ima 15 godina.. hej SKORO NOV!





U zemljama iz svemira da bi ovako vozilo odvezao na reciklažu još moraš platiti 200 KM a ovdje 4000 dobar. Najgore u svemu je da će ga neki «majmun» kupiti i još reći kako je dobro pazario. Elem za takva se vozila pravi šest, pardon, osam mjeseci cesta. Kako se ništa novo ne dešava na zemlji, donosim vem vijesti iz svemira. Leteći tako nabasam na odličan site o ženskim učesnicima u saobraćaju te svemu što to nosi. Naravno kako oni u pravilu zarađuju pet do šest mojih plata, tako jadnice nemaju para da si kupe kakva vozila, da ih drugi primjete, pa su prinuđene sve stvari obavljati na biciklu. Šminkanje, nošenje torbica, čizmica, ujutro odvesti dijete u obdanište i sl. Koliko su žene tamo emancipovane pogledajte na ovom blogu.

















Tamo se nema šta popravljati. Jedina debata se vodi o količini boje koja se nalazi na cesti. Prijatelji koji su tamo bili pričaju nam da je jedini slučaj u zadnjih par godina se desio kada je jedan vozač malo jače turirao pored njih i koristio sirenu. Dovoljno je reči da je lik balkanac.







Na ovom blogu imaju žene i kulturu ponašanja, a bicikla su dovedena do savršenstava kako u ljepoti i šminkanju tako i do praktičnosti.















Da mi je nekako samo pola sata reportaže snimiti tamo, pa pustiti ovdje taj materijal, naravno za cijelu regiju. Bilo je nekog govora da će se ovdje praviti neke staze kao i staza za ovu djecu što izvode skokove sa biciklima. Ostala je još samo nepoznanica dali će ovo biti izvodljivo ove nove 2008. god. ili možda hidžretske 2008. godine. Svakako ostaje da se vidi. Do tada jedina borba mi je za visu. Pa da se ispalim i provozam jednom kao čovjek, a da ne moram kada krenemo u vožnju maxus zvati Samira jer on jedini ima registrovani glock kod sebe, onako zlu ne trebalo.














Sunday, November 18, 2007

MONTRÉAL RÉPARE TON VÉLO



Naravno u našem slučaju " Pimp my bic " na dvije verzije. Engleska i Francuska. Naravno ova nova generacija ciklista kontaju Engleski jezik, tako da oni malo stariji koji nisu markirali sa časova Francuskog jezika mogu doći na svoje. Elem nejse što bi mi rekli na Francuskom, tip se zove Garry Lauzon i pokrenuo je više blogova tipa kako od ništa napraviti svašta. Lik je genijalac. Održava paralelno blog za dva govorna područja:

- http://howtofixbikes.blogspot.com/ za one koji razumiju komunikaciju na Engleskom

- http://reparetonvelo.blogspot.com/ te za one kojise prave da su Francuzi


U nedavnoj koorespodenciji sa mnom, ponudio mi je dosta stvari i blog stranica ali mislim da će te i sami nadoći do njih. Jedan od tih blogova je i odavanje počasti svim vojnicima Kanadske vojske koji su trenutno u Iraku. RESPECT





Za sve ima po nešto. Ova slika gore predstavlja i zadnji model koji je sam farbao. Vozi biciklo već duže vrijeme i ima svoj servis, tako da je tehnički dobro potkovan. Ako neko nađe sebi šta interesantno, može se i kontaktirati na mail.
Njegov blog me je nadahnuo da i ja uskoro postavim na blog nešto tipa KAKO OVO ili da pustim druge da rade, ali napišem obradio Armin Salihagić, pa kao i ja dobijem ko fol neki kredit.

Onako skroman kakav i jesam mislim da ću ovo drugo prije izabrati.
Elem, oni imaju i svoj klub pa se malo i organizovano vozaju. Znam da oni nemaju problema sa sponzorima. Čak šta više njih mole da im budu sponzori za bilo kakav spektakl. Koga interesuje može više pogledati na:

Interesantno je pogledati njihove ručno rađene kreacije bicikala. Boje govore same za sebe. Pouzdano znam da bi neko kod nas naručio takvu boju jedino u sličaju potezanja većeg broja udisaja neostik ljepila u kesi domaćeg proizvoda Natron.

Vrijedi pogledati.
Hvala Garry za stranice i za slike.
Imate exclusive pic. njegovog sljedećeg projekta.

P.S. Garry mi je poslao neke slike oko sastavljanja recumbent bicikla. Želja mi je da i jedan sastavimo ovdje u Zenici.Naravno u ljeto abd.









Thanks to Garry.


Tuesday, November 13, 2007

Brainiac za bicikliste





Dobra strana uzajamne saradnje se može pogledati i na primjeru Amina K.
Između ostalog poslao mi je i i jednu izuzetno dobru stranicu na kojoj se nalazi mnoštvo softvera za bicikliste.Rekreativci a bogami i profesionalci ovdje mogu naći zanimljivog materijala..Ono o čemu sam pisao u arhivi pod Aerobnim treningom sada je ovdje i potkrepljeno raznim formulama, za što preciznije izračunavanje srčanih otkucaja.Dalje pravilan prenos brzine,optimalna dužina lanca,proračun za pravilno pletenje točkova sve je tu.
Download je legalan, mada nama to nije vjerovatno ni predstavljao neki značajniji problem.

http://www.machinehead-software.co.uk/

Extra za Amina.

Thursday, November 8, 2007

DART upgrade to PIKE



Ko bi drugi mogao smisliti ovo nego Sandro genijalac. Vjerovatno u naletu dosade odlući da otvori nekih dva mjeseca star ROCK SHOX amortizer DART 1. onako da ga osvježi i podmaže prije ovih hladnoća. Sve je bilo u redu dok nije počela montaža uljnih prstenova. Dok je čistio donje cijevi amortizera onako usputno me upita o mome mišljenju o tome koliko bi se mm dobilo nekim teoreskim modifikacijama opruga cijevi i naravno ulja. Negdje na pola pitanja skontah ja da će on njega garant počet kasapit .

Uglavnom, suma sumare je da je amortizer podignut nekih zavidnih 4 cm.
Slike su onako da se vidi urađeni posao. Samu tehniku proširivanja hoda neću objavljivati dok se ne završe sva testiranja bicikla.
Bic nevjerovatno izgleda ali i radi.Testirali smo ga taj dan na izletu na Klopačke stijene i pokazao se kao odličan. Ostaje da se vidi još kako se ponaša u skokovima na nekim preprekama do nekih cca. metar visine. Kada smo se spuštali sa stijena on ga je i namjerno testirao po kamenju onako baš za downhill, ali zbog gušćeg ulja usljed hladnijih dana ostaje još da se zamjeni sa malo lakšim uljem pa da vidimo ponašanje i na njemu.
Šta če biti ne smijem ni pomisliti jer kad sada radi ko ludo mogu mislit šta će biti sa lakšim uljem. Po tablicama koje smo gledali na zvaničnoj stranici dobit će još jedan cm hoda. Nakon završenih testova naravno, kako to i treba biti, uradit ćemo i upgrade amortizera DART2. mada mislim da oni zbog same konstrukcije i onog hidrauličnog cilindra u sebi neće moći podignuti toliko cm. Moje mišljenje je da će se podići za 2 cm još kad ulijem lakše ulje eto ga amortizer od nekih 500 oera što bi rekla naša dijaspora.R E S P E C T.

Heklanje točkova
















Da bi primjenili osnovno znanje kombinirajući sa onim što otkrismo izučavajući knjige,
pristupi se odmah i praktičnom dijelu.Čitava investicija me koštala nekih 50 KM, ali mislim da je i vrijedilo. Za ovi experiment nam nije bilo potreban Double-buted žbica tako da smo je odmah baćili. Naba je nova JOY sa dodatkom za disc kočnicu. Obruč RIGIDA sa 36 rupica.
Glava nabe sa desne strane na kojoj je i nosač disc kočnice je nešto većeg obima. Logično jer taj dio i trpi najveća opterečenja.





Za lijevu stranu korištene su žice 256 mm, obične i sistem vezivanja je bio 4X., što bi u prevodu na Bosanski značilo da svaka četvrta žica je ukrštena sa svojom paricom.
Napominjem i da su ovaj experiment nadzirali Haris i Sandro, majstor i velemajstor iz Pro-Bike .Uz dogovor koji je više ličio na neku odluku troglavog predsjedništva, dao sam se na heklanje i desne strane mada smo ustanovili bez kalkulacija da desnu stranu završimo sa samo 2mm većim žicama. Naravno tek kada smo završili točak provjerili smo i po formulama koje sam našao na internetu i za divno čudo bili smo u pravu.Valjda ovi majstoru imaju i nekog iskustva. Novo što sam primjenio na ovom točku je da zbog veličine same nabe na desnoj strani primjenim i heklanje po principu 4X.


Samim rezultatom sam oduševljen. Drugi put ću malo experimentisati sa drugim sistemom ali zbog jakog i dosta velikog ukrštanja žica moguće je i veoma jako opteretiti ovaj točak. Može se vidjeti na ovim slikama koliko su žice pomjerene u odnosu na osu.
Kolika opterćenja trpi sama naba i žice najbolje se vidi na ovoj nabi. Potrebno je i napomenuti da se ona koristila na točku koji je imao V-brake kočnicu, pa tek se onda može shvatiti jačina opterečenja koja bi bila da je imao dodatak za disc kočnicu. Razlog više što je se ona nalazila na prednjem točku. Druga stvar koju ću napraviti na ovoj nabi, pošto su određene rupice očito oštečene je i to da će i ona imati upgrade. Mislio sam da na ovoj nabi napravim i ureznice, tako da mogu montirati lisnate žice. Neće imati nekog efekta ali mi je pretpostavka da će lijepo izgledati. Probat ću neke experimente na obruču koji ima 36 rupa iako naba ima 32. Mogu se malo zezati pošto će svakako ići na prednji točak. Detalji ovih radova uskoro.
Naravoučenije je da se petnaest puta mjeri, a jednom plete. Lako se izgubiti u bjelilu žica ali zato kada se primjeti greška, pa još se mora sve ponovno...
Balans točka je uradio Haris, naravno. Još jednom napominjem, ljudi štedite na žvakama, kahvi i cigarama ali bez obzira koliko te vuće izazov dok ne uštimaš nekih stotinjak točkova, ne centriraj točak sam već odvezi u kakav servis dobrom majstoru. Ljudi moji, kako kaže reklama, GUMA TI GLAVU ČUVA, doduše ne znam da li je reklama za Durex ili Auto gumu ali ako imaš između 21-30 godina, poruka je ista.
Trenutno sam u pregovorima sa Harisom da objavim neke video materijale sa njegovog puta u Topolu (Srbija). Naime, bili su pozvani neki uvoznici CAPRIOLO bicakala za BiH tržište na promociju novih modela. Ono što je bitno da sam gledao i mašinu koja montira same obručeve i žice. Nevjerovatno.