Thursday, November 29, 2007

Hanumahagen urbani šik













Gledam na televizoru komediju Željka Pervana sa temom ulaska Hrvatske ( bolje rečeno Balkanaca ) u EU. Ukratko, show sam pokazuje vrijednosti i zabavu među drugim članicama unije i onu koju će oni dobiti ulaskom ovih zemalja iz našeg regiona. Mislim, dovoljno je upaliti neki kanal sa ovih područja i samo će ti se ostalo kazati. Gledam novu TV i njihov dnevnik, evo već pet dana . Nema dana da nije krenuo sa crnjacima. Ubio ovaj ovoga, onaj skočio ovdje, sudar u onoj ulici... jeb.. te tek se odmori kad dođe vremenska prognoza. UŽAS. FederalanaTV isto. Da mi na televizoru ne stoji golemi digitalni sat sa datumom i godinom, gledajući mislim da je opet 90-91god. Rekao ovaj ovom ovo, ako on neće ja odoh, cijene skočile za devet posto itd, itd. Okrenuh na RTL, naravno njemački, ono cirkus veličine kao stadion u Zenici. Iza toga neki show parodija. Dođe vrijeme i za dnevnik. Da skratim doznah ja u dnevniku i veličinu Britny Spearce duda, kao i broj djece. Pravo se nasekirali kako joj se bilo teško oviknuti od droge. Premijerka im otišla negdje, u Rusiji izbori, nešto oko struje i gotovo. Pa kad skontaš da u npr. Berlinu ima stanovnika koliko u Hrvatskoj čitavoj, onda zamislih koliko bi kod njih dnevnik trajao o crnjacima. Ove godine u gradu bile neke rekonstrukcije ulica. Firma je jednu izvodila već 6 mjeseci. Kada su je završili skontaju da nisu ostavili mjesta za neke kablove i naravno udari opet dva mjeseca. Svakako da nema ni priče o tome da je ucrtana biciklistička staza. Ma ne, kod nas se ceste prave za auta iz svemira. Čitam neki dan oglas u novinama : " Prodajem Golf 2 dizel, u odličnom stanju. Skoro nov. Cijena 4000 KM fiksno " Kao laik znam da se zadnji Golf 2 proizveo 93 god. Znam da je ovaj stariji al neka. Znači sa današnjom godinom htio ne htio ima 15 godina.. hej SKORO NOV!





U zemljama iz svemira da bi ovako vozilo odvezao na reciklažu još moraš platiti 200 KM a ovdje 4000 dobar. Najgore u svemu je da će ga neki «majmun» kupiti i još reći kako je dobro pazario. Elem za takva se vozila pravi šest, pardon, osam mjeseci cesta. Kako se ništa novo ne dešava na zemlji, donosim vem vijesti iz svemira. Leteći tako nabasam na odličan site o ženskim učesnicima u saobraćaju te svemu što to nosi. Naravno kako oni u pravilu zarađuju pet do šest mojih plata, tako jadnice nemaju para da si kupe kakva vozila, da ih drugi primjete, pa su prinuđene sve stvari obavljati na biciklu. Šminkanje, nošenje torbica, čizmica, ujutro odvesti dijete u obdanište i sl. Koliko su žene tamo emancipovane pogledajte na ovom blogu.

















Tamo se nema šta popravljati. Jedina debata se vodi o količini boje koja se nalazi na cesti. Prijatelji koji su tamo bili pričaju nam da je jedini slučaj u zadnjih par godina se desio kada je jedan vozač malo jače turirao pored njih i koristio sirenu. Dovoljno je reči da je lik balkanac.







Na ovom blogu imaju žene i kulturu ponašanja, a bicikla su dovedena do savršenstava kako u ljepoti i šminkanju tako i do praktičnosti.















Da mi je nekako samo pola sata reportaže snimiti tamo, pa pustiti ovdje taj materijal, naravno za cijelu regiju. Bilo je nekog govora da će se ovdje praviti neke staze kao i staza za ovu djecu što izvode skokove sa biciklima. Ostala je još samo nepoznanica dali će ovo biti izvodljivo ove nove 2008. god. ili možda hidžretske 2008. godine. Svakako ostaje da se vidi. Do tada jedina borba mi je za visu. Pa da se ispalim i provozam jednom kao čovjek, a da ne moram kada krenemo u vožnju maxus zvati Samira jer on jedini ima registrovani glock kod sebe, onako zlu ne trebalo.














No comments: