Sunday, August 12, 2007

ČITAONICA


Rukama mi je pristigla nevjerovatna knjiga kao i što sam naslov kaže i bitna stvar je periodizacija i trening.Kako sam lgano u svoje vožnje uveo pulsmetar to mi se i nivo treninga maximalno poboljšao.Po ovoj knjizi se između ostalog radi i na treninzima u b.b.k. Pro-Bike.

"Dugogodišnji biciklistički trener i uspješni veteranski natjecatelj, Joe Friel je za bicikliste učinio što i jabuka za Newtona.Jedino oslobađanjem treninga od nagađanjaintuicije i mentaliteta vozi -dok- ne- umreš možemo uživati prave blagodati znanstveno utemeljenog treninga......"
Nakon početnog čitanja i treninga sa pulsmetrom moram priznati da se razlika odmah primjeti.Šteta što se ovakvih knjiga dosta teško nalaze na našem tržištu ili se slabo prevode sa drugih jezika.Ipak sada je nauka uzela dosta maha u svakom sportu pa i u ovom i jednostavno da bi bili u toku događanja moramo pratiti sve napredne analize kao i vježbe.

Ovo govorim iz najjednostavnijeg primjera treniranja "starih" trenera koji ti ni nakon 80 km pređenog puta nisu dozvoljavali da konzumiraš nikakvu tečnost, pa sve do "novih" koji aerobnim vježbama disanja,tehnikom pedaliranja i pravilnom ishranom postižu max.rezultate.
Pozivam sve koji imaju kakve tekstove koji mogu pomoći i drugima da unaprijede svoje znanje u cilju što bolje i kvalitetnije populacije ovog sporta da dijele svaki materijal koji imaju, jer samo na taj način, možemo pomoći i onima koji tek počinju da uživaju vozeči biciklo.

No comments: