Monday, December 24, 2007

SRETAN BOŽIĆ



Svim pipadnicima Katoličke vjeroispovjesti želim sretan i čestit Božić.






Friday, December 21, 2007

AfterEffects & Photoshop



Udarila mazija pravo. Danas cijeli dan minus pet stepeni. Čitav mjesec praznici. Kurban Bajram pa ide Božić pa nova, pa nemožeš ti stići trenirati ni da hočeš. Baklava ovamo, Burek u pripremi pa opet sve to ponoviti. Dotad pade mi na pamet da se malo zezam i opustim u Photoshopu ili AfterEfectsu. Imam hrpu nekih slika koje mi dadoše Amel i Sandro pa hajde rekoh sebi da ih malo uljepšam ili neki spotić lagani napravim.

Prvo se uhvati zezati oko dugmića koje sam nekad htio postaviti na web str. , ali ono standardno uvjek mi zafali ono malo vremena.

Tako uradih par probnih dugmića te sa slikama sa Ponijera te vožnji i evo za nekih petnaest minuta prvi test.

Thursday, November 29, 2007

Hanumahagen urbani šik













Gledam na televizoru komediju Željka Pervana sa temom ulaska Hrvatske ( bolje rečeno Balkanaca ) u EU. Ukratko, show sam pokazuje vrijednosti i zabavu među drugim članicama unije i onu koju će oni dobiti ulaskom ovih zemalja iz našeg regiona. Mislim, dovoljno je upaliti neki kanal sa ovih područja i samo će ti se ostalo kazati. Gledam novu TV i njihov dnevnik, evo već pet dana . Nema dana da nije krenuo sa crnjacima. Ubio ovaj ovoga, onaj skočio ovdje, sudar u onoj ulici... jeb.. te tek se odmori kad dođe vremenska prognoza. UŽAS. FederalanaTV isto. Da mi na televizoru ne stoji golemi digitalni sat sa datumom i godinom, gledajući mislim da je opet 90-91god. Rekao ovaj ovom ovo, ako on neće ja odoh, cijene skočile za devet posto itd, itd. Okrenuh na RTL, naravno njemački, ono cirkus veličine kao stadion u Zenici. Iza toga neki show parodija. Dođe vrijeme i za dnevnik. Da skratim doznah ja u dnevniku i veličinu Britny Spearce duda, kao i broj djece. Pravo se nasekirali kako joj se bilo teško oviknuti od droge. Premijerka im otišla negdje, u Rusiji izbori, nešto oko struje i gotovo. Pa kad skontaš da u npr. Berlinu ima stanovnika koliko u Hrvatskoj čitavoj, onda zamislih koliko bi kod njih dnevnik trajao o crnjacima. Ove godine u gradu bile neke rekonstrukcije ulica. Firma je jednu izvodila već 6 mjeseci. Kada su je završili skontaju da nisu ostavili mjesta za neke kablove i naravno udari opet dva mjeseca. Svakako da nema ni priče o tome da je ucrtana biciklistička staza. Ma ne, kod nas se ceste prave za auta iz svemira. Čitam neki dan oglas u novinama : " Prodajem Golf 2 dizel, u odličnom stanju. Skoro nov. Cijena 4000 KM fiksno " Kao laik znam da se zadnji Golf 2 proizveo 93 god. Znam da je ovaj stariji al neka. Znači sa današnjom godinom htio ne htio ima 15 godina.. hej SKORO NOV!





U zemljama iz svemira da bi ovako vozilo odvezao na reciklažu još moraš platiti 200 KM a ovdje 4000 dobar. Najgore u svemu je da će ga neki «majmun» kupiti i još reći kako je dobro pazario. Elem za takva se vozila pravi šest, pardon, osam mjeseci cesta. Kako se ništa novo ne dešava na zemlji, donosim vem vijesti iz svemira. Leteći tako nabasam na odličan site o ženskim učesnicima u saobraćaju te svemu što to nosi. Naravno kako oni u pravilu zarađuju pet do šest mojih plata, tako jadnice nemaju para da si kupe kakva vozila, da ih drugi primjete, pa su prinuđene sve stvari obavljati na biciklu. Šminkanje, nošenje torbica, čizmica, ujutro odvesti dijete u obdanište i sl. Koliko su žene tamo emancipovane pogledajte na ovom blogu.

















Tamo se nema šta popravljati. Jedina debata se vodi o količini boje koja se nalazi na cesti. Prijatelji koji su tamo bili pričaju nam da je jedini slučaj u zadnjih par godina se desio kada je jedan vozač malo jače turirao pored njih i koristio sirenu. Dovoljno je reči da je lik balkanac.







Na ovom blogu imaju žene i kulturu ponašanja, a bicikla su dovedena do savršenstava kako u ljepoti i šminkanju tako i do praktičnosti.















Da mi je nekako samo pola sata reportaže snimiti tamo, pa pustiti ovdje taj materijal, naravno za cijelu regiju. Bilo je nekog govora da će se ovdje praviti neke staze kao i staza za ovu djecu što izvode skokove sa biciklima. Ostala je još samo nepoznanica dali će ovo biti izvodljivo ove nove 2008. god. ili možda hidžretske 2008. godine. Svakako ostaje da se vidi. Do tada jedina borba mi je za visu. Pa da se ispalim i provozam jednom kao čovjek, a da ne moram kada krenemo u vožnju maxus zvati Samira jer on jedini ima registrovani glock kod sebe, onako zlu ne trebalo.














Sunday, November 18, 2007

MONTRÉAL RÉPARE TON VÉLO



Naravno u našem slučaju " Pimp my bic " na dvije verzije. Engleska i Francuska. Naravno ova nova generacija ciklista kontaju Engleski jezik, tako da oni malo stariji koji nisu markirali sa časova Francuskog jezika mogu doći na svoje. Elem nejse što bi mi rekli na Francuskom, tip se zove Garry Lauzon i pokrenuo je više blogova tipa kako od ništa napraviti svašta. Lik je genijalac. Održava paralelno blog za dva govorna područja:

- http://howtofixbikes.blogspot.com/ za one koji razumiju komunikaciju na Engleskom

- http://reparetonvelo.blogspot.com/ te za one kojise prave da su Francuzi


U nedavnoj koorespodenciji sa mnom, ponudio mi je dosta stvari i blog stranica ali mislim da će te i sami nadoći do njih. Jedan od tih blogova je i odavanje počasti svim vojnicima Kanadske vojske koji su trenutno u Iraku. RESPECT





Za sve ima po nešto. Ova slika gore predstavlja i zadnji model koji je sam farbao. Vozi biciklo već duže vrijeme i ima svoj servis, tako da je tehnički dobro potkovan. Ako neko nađe sebi šta interesantno, može se i kontaktirati na mail.
Njegov blog me je nadahnuo da i ja uskoro postavim na blog nešto tipa KAKO OVO ili da pustim druge da rade, ali napišem obradio Armin Salihagić, pa kao i ja dobijem ko fol neki kredit.

Onako skroman kakav i jesam mislim da ću ovo drugo prije izabrati.
Elem, oni imaju i svoj klub pa se malo i organizovano vozaju. Znam da oni nemaju problema sa sponzorima. Čak šta više njih mole da im budu sponzori za bilo kakav spektakl. Koga interesuje može više pogledati na:

Interesantno je pogledati njihove ručno rađene kreacije bicikala. Boje govore same za sebe. Pouzdano znam da bi neko kod nas naručio takvu boju jedino u sličaju potezanja većeg broja udisaja neostik ljepila u kesi domaćeg proizvoda Natron.

Vrijedi pogledati.
Hvala Garry za stranice i za slike.
Imate exclusive pic. njegovog sljedećeg projekta.

P.S. Garry mi je poslao neke slike oko sastavljanja recumbent bicikla. Želja mi je da i jedan sastavimo ovdje u Zenici.Naravno u ljeto abd.









Thanks to Garry.


Tuesday, November 13, 2007

Brainiac za bicikliste





Dobra strana uzajamne saradnje se može pogledati i na primjeru Amina K.
Između ostalog poslao mi je i i jednu izuzetno dobru stranicu na kojoj se nalazi mnoštvo softvera za bicikliste.Rekreativci a bogami i profesionalci ovdje mogu naći zanimljivog materijala..Ono o čemu sam pisao u arhivi pod Aerobnim treningom sada je ovdje i potkrepljeno raznim formulama, za što preciznije izračunavanje srčanih otkucaja.Dalje pravilan prenos brzine,optimalna dužina lanca,proračun za pravilno pletenje točkova sve je tu.
Download je legalan, mada nama to nije vjerovatno ni predstavljao neki značajniji problem.

http://www.machinehead-software.co.uk/

Extra za Amina.

Thursday, November 8, 2007

DART upgrade to PIKE



Ko bi drugi mogao smisliti ovo nego Sandro genijalac. Vjerovatno u naletu dosade odlući da otvori nekih dva mjeseca star ROCK SHOX amortizer DART 1. onako da ga osvježi i podmaže prije ovih hladnoća. Sve je bilo u redu dok nije počela montaža uljnih prstenova. Dok je čistio donje cijevi amortizera onako usputno me upita o mome mišljenju o tome koliko bi se mm dobilo nekim teoreskim modifikacijama opruga cijevi i naravno ulja. Negdje na pola pitanja skontah ja da će on njega garant počet kasapit .

Uglavnom, suma sumare je da je amortizer podignut nekih zavidnih 4 cm.
Slike su onako da se vidi urađeni posao. Samu tehniku proširivanja hoda neću objavljivati dok se ne završe sva testiranja bicikla.
Bic nevjerovatno izgleda ali i radi.Testirali smo ga taj dan na izletu na Klopačke stijene i pokazao se kao odličan. Ostaje da se vidi još kako se ponaša u skokovima na nekim preprekama do nekih cca. metar visine. Kada smo se spuštali sa stijena on ga je i namjerno testirao po kamenju onako baš za downhill, ali zbog gušćeg ulja usljed hladnijih dana ostaje još da se zamjeni sa malo lakšim uljem pa da vidimo ponašanje i na njemu.
Šta če biti ne smijem ni pomisliti jer kad sada radi ko ludo mogu mislit šta će biti sa lakšim uljem. Po tablicama koje smo gledali na zvaničnoj stranici dobit će još jedan cm hoda. Nakon završenih testova naravno, kako to i treba biti, uradit ćemo i upgrade amortizera DART2. mada mislim da oni zbog same konstrukcije i onog hidrauličnog cilindra u sebi neće moći podignuti toliko cm. Moje mišljenje je da će se podići za 2 cm još kad ulijem lakše ulje eto ga amortizer od nekih 500 oera što bi rekla naša dijaspora.R E S P E C T.

Heklanje točkova
















Da bi primjenili osnovno znanje kombinirajući sa onim što otkrismo izučavajući knjige,
pristupi se odmah i praktičnom dijelu.Čitava investicija me koštala nekih 50 KM, ali mislim da je i vrijedilo. Za ovi experiment nam nije bilo potreban Double-buted žbica tako da smo je odmah baćili. Naba je nova JOY sa dodatkom za disc kočnicu. Obruč RIGIDA sa 36 rupica.
Glava nabe sa desne strane na kojoj je i nosač disc kočnice je nešto većeg obima. Logično jer taj dio i trpi najveća opterečenja.





Za lijevu stranu korištene su žice 256 mm, obične i sistem vezivanja je bio 4X., što bi u prevodu na Bosanski značilo da svaka četvrta žica je ukrštena sa svojom paricom.
Napominjem i da su ovaj experiment nadzirali Haris i Sandro, majstor i velemajstor iz Pro-Bike .Uz dogovor koji je više ličio na neku odluku troglavog predsjedništva, dao sam se na heklanje i desne strane mada smo ustanovili bez kalkulacija da desnu stranu završimo sa samo 2mm većim žicama. Naravno tek kada smo završili točak provjerili smo i po formulama koje sam našao na internetu i za divno čudo bili smo u pravu.Valjda ovi majstoru imaju i nekog iskustva. Novo što sam primjenio na ovom točku je da zbog veličine same nabe na desnoj strani primjenim i heklanje po principu 4X.


Samim rezultatom sam oduševljen. Drugi put ću malo experimentisati sa drugim sistemom ali zbog jakog i dosta velikog ukrštanja žica moguće je i veoma jako opteretiti ovaj točak. Može se vidjeti na ovim slikama koliko su žice pomjerene u odnosu na osu.
Kolika opterćenja trpi sama naba i žice najbolje se vidi na ovoj nabi. Potrebno je i napomenuti da se ona koristila na točku koji je imao V-brake kočnicu, pa tek se onda može shvatiti jačina opterečenja koja bi bila da je imao dodatak za disc kočnicu. Razlog više što je se ona nalazila na prednjem točku. Druga stvar koju ću napraviti na ovoj nabi, pošto su određene rupice očito oštečene je i to da će i ona imati upgrade. Mislio sam da na ovoj nabi napravim i ureznice, tako da mogu montirati lisnate žice. Neće imati nekog efekta ali mi je pretpostavka da će lijepo izgledati. Probat ću neke experimente na obruču koji ima 36 rupa iako naba ima 32. Mogu se malo zezati pošto će svakako ići na prednji točak. Detalji ovih radova uskoro.
Naravoučenije je da se petnaest puta mjeri, a jednom plete. Lako se izgubiti u bjelilu žica ali zato kada se primjeti greška, pa još se mora sve ponovno...
Balans točka je uradio Haris, naravno. Još jednom napominjem, ljudi štedite na žvakama, kahvi i cigarama ali bez obzira koliko te vuće izazov dok ne uštimaš nekih stotinjak točkova, ne centriraj točak sam već odvezi u kakav servis dobrom majstoru. Ljudi moji, kako kaže reklama, GUMA TI GLAVU ČUVA, doduše ne znam da li je reklama za Durex ili Auto gumu ali ako imaš između 21-30 godina, poruka je ista.
Trenutno sam u pregovorima sa Harisom da objavim neke video materijale sa njegovog puta u Topolu (Srbija). Naime, bili su pozvani neki uvoznici CAPRIOLO bicakala za BiH tržište na promociju novih modela. Ono što je bitno da sam gledao i mašinu koja montira same obručeve i žice. Nevjerovatno.

Sunday, October 28, 2007

Da se naježiš.....!

Kako jedna poslovica koja kruži Zenicom kaže:


Kad vidiš Babinjca da je nogom stao u govno

Stani i ti

Nije on đaba stao


Kada vidiš kako komšije uživaju u svojim magazinima užavajmo i mi. Evo dva primjera jedno američko i jedno francusko izdanje. Lično ulažem kviska na francuze mada nemam pojma o čemu piše. Koga briga dovoljno je uživati gledajući slike.Tako sam se i ja nagledao jedno 140 str. slika.


Koliko smo svjetlosnih godina iza njih vidi se i po proizvođačima bicikala za koje većina nas nije ni čula .


Gume, obruči, pedale i druga pomagala neću ni spominjati.





Te, tako ti Amerikanci kažu o novim modelima u svijetu biciklizma, novim tehnologijama glede izrade ramova za super bicikla. Ona naravno služe za Freeride, a kod nas bi bila vjerovatno za " k.r...nje ".Tamo vozaju svi redom. Malo-veliko, crno-plavo, muško-žensko i šta sve ne. Sumirajući sve vidim opremu na njima u vrijednosti milje maraka. Pada mi napamet odmah Sandro, dok smo se spuštali sa jednog od izleta, mislim da su Pepelari u pitanju. Šta bi tek bilo da on stavi one štitnike za mudante. Naravno dalje se predstavljaju razni bicikli za svačiji džep. Nije kao kod domaćih indijanaca.



"Kupi kod mene, ja sam exkluzivni uvoznik svega i svačega, samo ja znam popraviti biciklo i niko više"...Ide se u toliku krajnost, da čak i na internetu, pod ko fol nekim forumom, ismijavaju se oni koji pokušavaju nešta pokrenuti ovdje, kao i svi oni koji naj taj način razmišljaju a dok moderatori koji se kriju iza svega nisu u stanju izbrisati neke od postova a svojim članovima objasniti elementarne časove ponašanja na nekom klubskom sastanku. Tako, umjesto da Zeničani organizuju jednan izlet sa bajkerima iz Sarajeva, naravno mimo takmičarskog termina ili da Visočaci zovnu Kakanjce, Zeničane, Sarajlije na izlet na jednu nedjeljnu rekreativnu vožnju do Prokoškog jezera, ma ne, bolje je dokazati da ovdje žive indijanci u svom čoporu i spominjati svima članove uže porodice više puta na dan.



E tako nam dosadne komšije napišu u novinama kada se ko skupi i kuda se ide, pa se svi ko fol vesele tome, još pride ko kupi novine učestvuje u nagradnoj igri za biciklo u vrijednosti .... pogledaj dole u desnom čošku. Ovdje kad se pomene da je biciklo skuplje od golfa 2., dizelaša naravno, svi misle da si se dobro prehladio. "Čuj, dati tolike pare i još moš mislit, moraš okretat pedale. Bolje je otići autom u prirodu ( gdje za sobom uglavnom ostavlja kovitlac neizgorenog lož ulja op.a. ) i popit dvi pivi i spucat kiluipol ćevapi. Pojest, popit, podrignut, e to ti je užitak".




Naravno nakon ovako napredne razmjene misli odmah otvoram i drugog nam mrskog komšiju Francuza da vidim šta on radi tj. propušta dok se kod nas hladi šleper pivi, pred ovonedjeljni derbi, koji če pokazati planetarni talent igrača, navijača a bogami i delegata.

Na prvu stranicu urbani šok.





Gdje bi prije gledao. Kolorit se raspilio svuda. Dok mi šećer nije spao brzo mahnu jednu energetsku čokoladicu te kako neznam jezik, malo budnije proučavam slike. Oči šaraju. Čokolada i mašta mogu svašta.


Evo recimo vidite vi ovih dobrih amortizera ovdje.






Uglavnom ti ljudi na nekih 120 str. dalje objašnjavaju kako se pravilno podešava biciklo za vožnju. Pa onda kako se isto pere.( tu su ofulali sa slikama )


Pa kako se postavljaju i mijenjaju kočnice, vake- nake, svjetla i druge sitne điđe. Onda ti objašnjavaju sistem rada amortizera, prednosti, mane i dr. Uglavnom šta oni tu nama nešto foliraju kao oni znaju sve, pa još i pokazuju svima đabe kako se to montira i pravi. Ma pusti nisu tu čista posla. Idu mi na nerve. Znate šta, odoh ja mahnauti veliku sa cijelom. Mrsko mi dalje kucati vam kako se oni dosađuju. Gledite sami.









Wednesday, October 17, 2007

ČITAONICA



Obaveze na poslu su me onemogučile da iskoristim ovo još lijepih dana za vožnju bicikla. Kako je bio Ramazan, neki su postili pa se i nije imalo ni sa kim vozati. Naravno tu je i stari dobri Murphy i još poznatiji zakon. Kada je god lijepo vrijeme i ubilo se za vožnju ja sam nedostupan i obrnuto. Šta ti preostane drugo nego li, da se uhvatiš knjige i proučavaj.
Novo u čitaonici je sasatavljanje točkova. Knjiga je izuzetno korisna. Pored kojekakvih tehničkih formula za koje mislim da ni najbolji kibernetičar još skontao ne bi, ima i osnovnih stvari od vrsta obruča, žica, načina funkcionisanja kao i opterečenja točka. Priznajem da sam sada više imresioniran nekim detaljima za koje sam prije mislio da su čista glupost.
Dalje se objašnjavaju neki načini krojenja samih žica kao i balansiranje točka.
Pošto se ovdje radi o milimetarskim korekcijama oni koji koriste lahka opojna sredstva nek preskoče montiranje i balansiranje točka. Nisam još dosađivao Harisu ali vjerujem bez jedno 10-20 uštimavanja nešta bi i meni ostalo u glavi. Naravno namjeravam sada u jesenskim i zimskim pripremama dok nije pomama servisa probati, onako za svoj gušt, na stolu izbalansirati neki točak.
Naravno da i dalje ostajem pri istom mišljenju, da ako neko konta i vozatiti biciklo ili pak svoga djela rad, hmmm, ipak prepusti sve korekcije štimanja točka profesionalcu u servisu. Oprema, a bogami i iskustvo su na njihovoj strani. A tko hoće da se zanima čitajući, neka se javi na web PRO-BIKE Zenica, iliti, jednostavnim klikom na skrolu desnoj strani moga bloga. Pa poslati e-mail sa naznakom za Babu. Baba, baba ja bih htio da skinem knjigu ako mogu i Tite mi je neću prodavati na pijaci po marku itd, itd.



Sljedeća knjiga u štivu je nešto ogromno i mislim da je ovo neka biblija za servise, ili baška kada neki dio moraš rekonstruisati sa tonom tehničkih podataka i raznoraznih formula. Uglavnom izgleda zdravo.Više detalja u sljedećoj čitaonici.


Thursday, October 11, 2007

Sunday, September 30, 2007

IGRAONICA

**************************************************



Nešto zanimacije za jesenskih i zimskih dana.Možda kada i u nas ostane šta para od sponzora nogometa, pa da ko poželi uložiti i na kakav bic tim, a narvno u vama čući skriveni menadžerski talent.Kada završim igranje detalljniji komentari slijede, ako je neko prije odigrao slobodno neka mi dostavi par trikova. Tko ima još kakvih programčića razmjena obavezna.
**************************************************

Friday, September 28, 2007

ČITAONICA

*********************************************



Svi već znaju ko i šta je sve prošao Lans.Dio puta je u ovoj knjizi.
Za sve one koji zanaju engleski jezik,lagano štivo i lijepo za pročitati. Drugi, znaju bar da ovakvo šta postoji.Knjiga je printabilna u .pdf formatu 1,1 mb.

Skidanje knjige na upit.

*********************************************

Tuesday, September 25, 2007

SVE JE LAKO AKO ZNAS KAKO



Još jedna nevjerovatna stranica.Bukvalno pokriva sva područja interesovanja sa detaljnim opisivanjem istih ili u nas prevedeno "kako se to radi".
Dali želite saviti majicu za dvije secunde ili od balona napraviti djetetu žirafu,možete ovdje sve to odgledati.
P R E P O R U Č E N O za sve uzraste.

Naravno u našem smislu:


http://www.videojug.com/tag/cycling

**************************************************

Monday, September 17, 2007

Zanimacija


Uslovi za vožnju su svakim danom sve slabiji,počinje vrijeme kiša ali to nije razlog da se malo ne zabavimo.Surfajući po netu naišao sam na jednu izvanrednu stranicu o firmi koja pravi art dijelove namještaja naravno od dijelova biciklističkih.

Lijepo je vidjedi inventivnost nekih ljudi na djelu.Ko zna možda se i u jednom od nas probudi kakva ideja ili jednostavno od naših starih dijelova napraviti neki njihov fol. Zašto izmišljati toplu vodu.......
Pogledajte ostalo na http://www.bikefurniture.com/

Sunday, September 16, 2007

Hum

Negdje na pola puta između Zenice i Kaknja nalazi se manje naselje Bilješevo.Put dalje sa desne strane vodi ka drugim selima i zaseocima i podno su brdu Hum,koji je bio naša sljedeća destinacija.
Vrijeme je hladnije tako da ovo lijepog vremena što se uhvati koristimo odmah za izlete van grada.Prognoza je bila takva da možemo očekivati lijepo vrijeme tokom vikenda te smo odmah isplanirali odlazak na Hum.Ado,Sandro,Amel i ja ekipa odveć provjerena i standardna.
Većinu puta znamo svi već napamet, jer ide ustaljenom cestom kroz Janjiće pa sve do skretanja sa magistralnog puta,a onda zaobilaznicom pored pruge do sela Sopotnica.
To je relativno lako preći jer je uglavnom teren ravan i iznosi nekih 15 km.Podno sela počinje lagani uspon i cesta je asfaltirana. Prolazimo kroz sljedeće selo u nizu u narodu znano kao Viduša,next Sebinje i onda put izlazi na makadam koji vodi ravno na vrh.
Uspon je strm ali je cesta nabijena tako da oni sa boljom kondicijom mogu iz prve izvući cijeli put.Za one malo slabije kondicije dobro je znati da su na putu i dva izvora koji dobro dođu malo za okrepiti se.Za slikanje je zadužen Sandro jer se moj aparat nešto pokvario.Mislim da su baterije u pitanju.
Malo po malo i stigosmo do doma poštanskog u narodu znan Jedinci.Piše da se nalazi na nadmorskoj visini od 858 metara. Meni se ćini malo više jer je vazduh rezak. Dobra stvar je da i signal mobilne telefonije aktivan a na samom domu postoji i telefonska govornica.Rekli su nam prije u podnožju dok smo bili da se ovdje nalazi i čiko koji spava i čuva objekat no ga mi bar do sada ne sretosmo.
Presvlačimo se jedemo naki keks što ga Ado ponese onako u slast i dogovaramo se kuda dalje.Vrh je već vidljiv i nije daleko nekih 400 metera.Pregovori da li dalje ili ne prekidamo konstatacijom da se Amel mora vratiti na posao, drugu smjenu radi.
Usaglašeni smo da je ova ruta jedna dobra destinacija kao neka vrsta treninga i da je moramo češće obilaziti.Dogovor pada pakujemo se i idemo nazad da popijemo jutarnju kafu koju nismo popili,jer neki već osjećaju posljedice toga.
Taman na pola spusta nazad ide lik koji čuva objekat i poziva nas na kafu u dom.Ostavljamo za drugi put i idemo istim putem nazad.Sve skupa nekih pedesetak kilometara tura.
Nakon kafe pola ekipe ide na posao a ja i Sandro idemo još na jednu vožnju do jezera na Moščanici onako da složimo dvije tri slike i da malo navrtimo pedale.
Mislim da svakako vrijedi dolaziti ovdje i češće pa makar i oni koji nemogu izvući put od jednom, neka pauziraju par puta,jer slike govore same za sebe.Više slika na liku sa desne strane.Ionako sam maznuo i ove.Naravno uz autorovu saglasnost.
Uglavnom EXTRA izlet i vrijedi ga ponoviti sa istom ekipom i eventualnom mesnom logistikom.Podržavamo akciju « čevapčić u prirodi,reci da ».





Tuesday, September 11, 2007

Pepelari------------------ priča 2.



Tek sam zamjenio Tiogine gume ali vidim da ni na ovima neću moći dugo ostati. Opet smo se grupisali pred usponom i polako popeli do doma .
Pred domom smo se odmorili, osvježili, sabrali utiske i malo ljudeknuli koju o temai zbog koje smo i pošli. Ostalo je da još potražimo i par staza. Ja i Sandro smo tu već ugledali par staza koje vode čitavom dužinom borove šume. Nešto nevjerovatno. Do sada sam imao prilike ovakav ambijent vidjeti jedino na spotovima nekih stranih takmičenja downhillaša na internetu. EXTRA!
Samo bez full opreme nema pravog doživljaja. Dobra stvar je da se može prići i autima tako da rekreativci i ostali koji žele mogu zajedno sa nama uživati ovdje sve ljepote. Planiramo baš jedan piknik napraviti za čitav dan. Provjerili smo sve i sa planinarskim domom i smještajem i za sad je sve ok. Tko želi može i nočiti. Za oženjene (a i neoženjene) se može srediti i tople vode.. Za djecu ima bezbroj mjesta za igranje i dosta je bezbjedno, jer je čitav dio oko doma dobro očiščen.
Baš kad krenusmo nazad, srećemo vikendaša koji nam reče za, nama neznani put kojim se možemo vratiti. Naravno čim je čuo da se ide u brdo Amel je stavio veto i htjeli – ne htjeli krenusmo tim putem.
Povratak je počeo dobro sve do raskrsnice gdje smo sada morali skrenuti desno u šumu. Sam pogled prema uzbrdici jasno ti sve govori. Uspon 35%. Po tragu na cesti i otisku jedino je traktor sredstvo koje može gore ići... Isto kao i silazak i uspon je prerastao u trku.


Sandro je povukao.. Adrenalin proradio.. Haris je nešto malo pružao otpora ali naš traktor je nastavio. Mislim: «Amele nisi normalan..» Naravno na pola puta ja i Ali smo hrabro gurali bicove. Kletem se kako više nikad neču ovom stranom ići. Uspon je relativno male dužine, možda neki kilometar. Da ne govorim prema kojem selu, jer fakat ne znam, ali znam kada smo došli na vrh i vidio kuda se moraš spuštati sve drugo zaboraviš. Strmo je isto kao i uspon. Meni je na par mjesta bic jednostavno bježao ispod mene. Kočnicu nisam mogao nikako kontrolisati. Prednji disk se usijao maximalno. Samo se moraš spuštati što brže. Nema ti druge. Ako naglo kočiš, što se meni već dva puta desilo, samo ti zanosi zadnji kraj i moliš boga da te ne zbaci sa bica. Cic ne mogu da spustim jer mi se cijev pokvarila, te se spuštam u poziciji bicikla za roud. Amortizer radi svoje ali nakon par metara i ruke počinju boljeti.Uspio sam negdje da pokupim i naku granu koja mi se zaglavila između zadnjeg mjenjača i točka, tako da kad je isti zablokirao umalo nije bio salto mortale. Sretna stvar je da je bio nakav nasip sa desne strane.. Očito je da je i u ovom slučaju kiša dobro izrovila ovu stazu jer je za sobom ostavila velike kratere. Ima tu i jako oštrog kamenja. Par puta sam upadao i u procjepe, pa je bilo i «vune» da se izvadiš. Več kontam, bolovanje mi ne gine.
Ali i Ado su stjerali pakne do maximuma. Ali, iako ima 100 kg, onako dok pritisne kočnice i simulira ABS opet silazi 20 km/h. Adrenalin radi maximalno. Bilo je tu raznih tehnika silaženja, pa čak i onih «zaključaj se na pedale i banzai», ali suma svega je probijena guma. Nakon servisa nastavak. Brz je i silazak, tako da smo sad podijeljeni u grupama. «Glumci» Amel, Haris i Ali su se prvi spuštali tako da su daleko ispred nas. Ja i Ado pomažemo da Sandro napravi gumu. Pouka ovakvih vožnji je: prvi se spuštaj, «dodaj gas do daske» i stani tek na asfaltu! Moram priznati da sam se oduševio ovim silaskom. Moram to još par puta ponoviti.
Nakon ovakog silaska ostatak puta je šala. Za kratko vrijeme smo izašli na asfalt. Povratak u Zenicu je bio relativno brz.
Moram još jednom doći sa kamerom da uradimo par videa za intermezza i za blog.
Mislim da vrijedi proći ovaj put, iako preporučujem da se istim i vratite. Ovaj strmi dio ostaviti za prave spustaše.
EXTRA izlet.