Sunday, July 29, 2007

Điro di Smetovi part 1.



Nedjelja, vrijeme idealno za igru.Skupila se raja pa krenuli na već tradicionalnu trku na Smetovima.. Kao i do sada svako ima svoja zaduženja.Ja slikam,Nedim snima (nadam se da nije šta propustio obzirom na broj ženske populacije u publici ) a Tarik će gore na skokovima snimati atraktivnije slike.Dok ih skinem sa kamere u dan dva bit će i na blogu.
Atmosfera je odlična, momci su fakat puno trenirali uspjeh je zagarantovan .Izlaze iz kola Sandro ih postrojava, testeron cirkuliše, baš ih je lijepo vidjeti poredane pred start.
Divno je bilo vidjeti djecu na malim biciklima i njihovu želju za učestvovanjem,naravno i didura sa 81. godinom koji fura na specijalki da mu mogu pozavidjeti pola rekreativaca, koji onako iz prikrajka sa aparatima osmatraju.
Uglavnom super je bilo i onako kako se i očekivalo tako je sve prošlo.Hvala bogu niko nije imao povreda, naravno ako ne računamo izgrebane ruke od grmlja..


Juniori apsolutna dominacija Pro-bike Zenica.Ono šta je bitno i šta se računa je sljedeće:

Alic X3.M. je prvi.Kad je tka krenula ispalio se ko ferari a kada su ulazili u cilj ko u filmu Forest Gump morali smo mahati da ga zaustavimo.



Sanćo drugi. Trening se isplatio.Sandro ga je odveo par puta na kondicioni i eto ga odmah rezultat.Samo tako nastavi.


Esmer treći. Rezultat odličan kako je vozio pod bolovima. Znam da je i njegov trening na cestovnom užasan bio.Mislim da će sljedeće godine on ovdje uzeti prvo mjesto.
Keno peti. Extra. Cipelo je čitavo vrijeme


Elite kako se i očekuje naravno naša škola Vedo,Elvis,Sandro. Ono što nisam znao je nastupanje Vede i Elvisa za bbk Jedinstvo iz Tuzle.Neznam kako je do toga došlo ali razlog više da se dalje ulaže na Sandra,Senu,Sanću,Esmera. i dr. kad vidim kako izgaraju.
Sandro je bio oličan čak je i do četvrtog kruga bio na trećem mjestu.Neznam jel do sudija ili do objektivnosti ali i sudije su par puta tolerisale neke prolaze niđe veze, tako da je brat bratu mogao uzeti treće mjesto.
I na kraju belaj.Neki motorđija reče da je neki bajker upao sa bica dok se spuštao niz Smetove.Neznam odakle je momak ali đaba je više govoriti da se ne fura brz downhill dole, a pogotovu bez kacige.Stao sam u bolnicu da vidim kako je al mi kažu da je otišao na slikanje glave da vide da nema nekih lomova.Užas jedan.Nudim šta se može pomoći jer je pola ekipe iz Sarajeva već krenulo nazad.Želim mu brz oporavak.
Naraučenije : kaciga je TITO.

Thursday, July 26, 2007

Relay


Mudlovanje fuflovanje i šta da se kaže. Amel je predložio ovaj izlet sa naznakom da je ovdje malo teže kolutati.Strah me hvata samo zbog toga što to Amel govori , inače poznati nosilac točkaste majice za regiju Srednja-Bosna. Ali kao i uvjek kad si u dobrom društvu, što je i najvažnije znam da neće biti problema. Naravno izlet je počeo tako što smo od bazena krenuli preko Hamide i dalje dok se penješ ka releju crpiš zadnje atome snage i kako prilaziš bliže to je sve gore. Amel prvi probija put VIDEO 1, a i mikula mali priprema se da padne u nesvjest VIDEO 2 i nekako je lakše i okretati kag vidiš da ljudi silaze sa konjskih kola da bi samo kočijaš prošao a mi onako puni sebe deremo brdo. Noge prže al neka predosjećam da će vrijediti. Prevruče je, sporo se penjemo a i kamenje je veliko i oštro tako da svako malo točak proklizava.Vile su mi podignute tako da i prednji točak se odiže od zemlje. Bidoni su prazni sreća naša pa i brat već od prije poznaje put tako da znamo gdje je pitki izvor.Ja sam nokautiran i naravno koristim priliku da se slikamo nebih li povratio šta snage.


Još jedno brdo i gotovo ja sam već nokautiran dok brale pride vozi po jarugama i usjecima



Popeli smo se prizor je nevjerovatan i onako napumpani i nabrijani zaboravimo na jedan mali detalj.Slike.Prizor ko sa razglednica nekih selandura po padinama Alpa. Miriše dolina. Bacamo novčić na koju stranu nazad i pod obećanjem da će ići sporije,krečemo dole na kafu, koju nismo ispili od jutros kad smo krenuli.

Kako je to sporo kod Amela prilika je da se vidi OVDJE i OVDJE. Kao što se to i ne primjeti na slici ali sam morao u par prilika i pobjeći sa ceste dok on protutnja.
Al neka vrijedilo je. Nekad u budočnosti moramo ponoviti isto sa Adom i Samirom.

Wednesday, July 25, 2007

Samo za tvoje oči







Danas je bilo nešto toplije 29 stepeni, a kako sam ranije završio sa poslom i dobio slobodno naravno da sam odmah nazvao Adu. Naravno da sam se dogovorio odmah sa Adom na « kafu », a gdje drugo no na Smetove. Amel je otišao na more te smo naravno odmah skontali Smetove onako u inat da mu izvadimo mast malo. Znam da neće izdržati i da će naći negdje internet klub da proviri šta ima novoga.. E pa lave vidi kako ti buraz dere.


Naravno pričica,laganini,srednji pogon da zategnemo muskulaturu, vjetrić nam kosu nosi i rokenrol..Na putu sretamo i druge bajkere.U nedjelju je mtb trka na Smetovima pa djeca treniraju. Srećemo i Dadu, on trenira za bbk Finish. Nakon slika za memoare i dogovora za novu vožnju downhill do grada.Lijep trening.

HOW TO

Zadnjih par dana me živcira cic. Obično kako to biva po Marfijevom zakonu nečeš ga brale naći kad ti zatreba nema šanse. Kažu da svako sebi odredi važniju stvar na biciklu. Ja sam našao dvije: pedale spd i cic. Ovaj drugi je još da stvar bude gora sa gelom i anatomski oblikovan, ali si moram naći kakav za komfort vožnju po ovim vrućinama.
I tako razmišljajući šta da se radi i da kao pravi bajker podijelim par razmišljanja, naravno kako mi je užasno kucati uradim ono što se na kraju i očekuje. Šolja domaće expresso kafe prst na stahora i na internet.
Naptrežući tako nervne završetke našao sam i stranicu koju moram pohvaliti na njenom sadržaju,kao i na očito redovnim osvježenjima. Ovdje je bukvalno objašnjeno sve,čestitam autorima. Jednostavno pod faforite morate imati ovu stranicu.
Obajšnjava vam osnovne stvari izbora bicikla,podešavanja bicikla,održavanja i svih ostalih korisnih stvati. PREPORUČUJEM.
Jednostavan primjer kako bi se stranica trebala održavati. Dali su mi i ideju da sa svojim kolegama i mi nešta slično pokušamo to napraviti kod nas.
Amel je na more otišao i povukao je i bic sa sobom. Gledajući staze po dalmaciji vidim i da će se nauživati.

Tuesday, July 24, 2007

WEB


Odlična stranica OVDJE i OVDJE. Prati novitete a za naručioce izvan Hrvatske omogućen povrat novca.

Nabavljaju komponente poznatijih a očito i oni sami testiraju proizvođače. Uglavnom da pogledate razne ponuđače.

Na simpa naćin promocija biciklizma u susjednoj nam zemlji.

Monday, July 23, 2007

Ze-Kakanj-Ze-loko

Nedjelja. Sedam sati i nešto minuta a temperatura je već dostigla 23 sterena. Dogovor je da se nađemo ispred servisa oko 08.00 i da krenemo u Kakanj. Poziv je bio upućen dan prije ali nas je došlo 6. Uglavnom dogovor je da se ide preko Arnauta pa da izeđemo kod mosta na ulazu u Kakanj,magistralom nazad do Bilješeva pa onda u Zenicu preko Janjića. Uglavnom neka lagana vožnjica 55-60 km.Tako i bi. Vožnja je protekla bezprijekorno. Ado se vratio sa mora ali je pedalao punom parom. Obzirom da nije okretao deset dana moram da kažem: Ističe se.
Za nekoliko dana je i nekakva trka na Smetovima pa su Senad i Keno iskoristili par skokova na dionicama ko eto zbog treninga. Posljedicu skoka jedino osjeti guma.
Još jednom da napomenem da pod obaveznu opremu se nosi i kakav suzavac sprej. Valjda i ovi đukci seljački kad ugledaju biciklo dadnu sebi malo oduška,al kako je selji bolje dati pare za koridu nego pelcovati psa,bolje da ga ja malo našpricam nego da hodam po bolnici.
Ali nije ni majmunima mane.Tako na jednom uzvišenju pred silazak u Kakanj na cesti širine brat-bartau 8 metara, ljiljan se spičio u svom pasatu turbo iz 82 godine ravno na nas.Valjda konta seljo da to tako treba, bolan, bolan balkan je ovo nema tu ni mrve gostoprimstva.
Cestom prema Bilješevu smo se vratili lagano jer nije bilo ni puno saobračaja na cesti.Pauza za refil vode je bila kod mini vodopada. Pejsaž je nevjerovatan i moram priznati da i ako sam prolazio više puta cestom na ovu stranu nisam nikad svračao. Morat ču i jednom ponijeti video kameru mjesto je Extra.
Do Zenice standardno lagano sporednom cestom. Nema cuka al ima motora. Neznam marku ali mislim da nije mogao parirati ni Yamasakiju.Brzina je bila nevjerovatna tako da smo ga zbog čudnih stvari koja je izlazila iz motora i nevjerovatnog zvuka svi redom prestigli.
Dogovor pada da se takmičari nađu i večeras oko šest zbog brdskog treninga na Smetove,koji ja naravno revnosno preskačem već sa Adom i Amelom derem prvu jutarnju kafu a ako bude bilo love presjeći če mo i koktom, piće naše i vaše mladosti.

To Sandro maajstore

Nisam imao dogovorenog posla u jutarnjim satima,tako da sam isto jutro odmah iskoristio za za dogovor sa kolegama da nam se bicikla servisiraju u Pro-Bike. Posao oko bicikala je preuzeo Sandro,dok je Nedim radio tekuće poslove. Momci su pravi i divim se na smirenosti njihovoj kada onako plus upali pa svako dođe da mu se sredi „ SAMO „ ... Mada i ja koristim taj nekad provjereni metod često mi je žao pa se pokušavam iskupiti kafom ili sladoledom ali momci neće ni da čuju. Žalio sam se Sandri na prednji točak,prednju kočnicu,žice uglavnom na sve komponente kada po pravilu ideš sa Amelom i Adom na vožnju.Kao i obično Sandro je sklopio biciklo za 15 min. Na testiranju negdje na pola puta oduševljeno obavještavajući kolege o perfektno naštimanoj kočnici dobivam informaciju da mi je jaran promjenio čitavu prednju kočnicu i postavio LX čeljusti. Kaže žao mu bilo kako stalno uništavam gumice te mi je još pride na zadnju kočnicu postavio i buster.

Sandro HVALA.

Friday, July 20, 2007

Samo za istinske ljubitelje prirode

Oni koji znaju uživati u plodovima majke prirode i dati svoj doprinos u očuvanju prirodnih ljepota mogu pogledati ovaj uradak, koji je urađen u PowerPointu.Veličina fajla je 1,2 mb tako da ni oni sa lošijom konekcijom neće požaliti.
Fajl možete skinuti OVDJE.


Muziku za mobilne aparate sa temom biycle koju izvodi grupa QUEEN, takođe je na raspolaganju OVDJE.



ENJOY NATURE.

Thursday, July 19, 2007

Babino ( Tatino ili Nenino jos istrazujem )

Dan ne kao i svaki drugi. Nedjelja je i užasno je vruce. Nakon iskorištenog godišnjeg odmora sutra se moram vratiti na posao.
Nova zanimacija mi je lagani trening sa suprugom do nekih 15 km.Kako nam je dijete vec jutrom otišlo sa kolegicom na kupanje na obližnje odmaralište Babino, skontamo ti nas dvoje da se i mi, kao stari bajkeri, uputimo tamo.
Prvo što smo skontali je da je za taj dan extremno puno auta prošlo u tom smjeru. Malo je čudno bilo što je prošlo puno auta reg. tablica iz Njemacke, Svedske, Holandije i dr. nama intersantnih destinacija. Naknadno cemo iz izvora bliskih policiji saznati da se u obliznjem selu sprema špektakl.. Narodnjak iz Srbije i naravno, da upotpuni nastup odgovarajućim programom, korida bikova!, gdje se Brizgonja bori protiv Rudonje, Zekonja protiv El tora, Ninja protiv Mrkog i tako redom glupa imena za tako lijepe i moćne životinje.
Uglavnom i sama vožnja je vec bila rizicna jer je par polupijanih dripaca u autu, vjerovatno starijem i od mene, u oblaku crnog uljnog oblaka, proletilo tik pored nas. Samo da prodjemo ono par brda ispred nas jer je i na tim krivinama cesta dosta uska i onda smo «na konju». Kako si nismo dali da nam «majmuni» pokvare voznju, relativno brzo, nakon dvije čokolade i dva bidona vode, stigli smo.

Supruga me fascinirala svojm voznjom obzirom da je imala ljetnu pauzu pedaliranja, more + ono nekih petnaest dana. Jeste da imam namjeru da joj «mahnem» njen bicikl jer mi fakat dobro leži na vožnji ali ne da, nema šanse, tako da sad vec kontam prodati svoju YECORU i kupiti si novog POLARA.
Kad smo stigli tamo, spektakl, pola grada se sjatilo, djeca se kupaju, stariji «fataju» boju i niko ne konta što smo mi, koji smo si kupili novu Fabiju prije dva mjeseca došli na piknik biciklima. E, jesmo papci umjesto sto se znojimo uzbrdo i nizbrdo, gledamo predivni krajolik i ponekog usputnog uz cestu kako urinira, kad smo mogli ko' hadžije upaliti klimu, roknut u CD mp3 i još pride ohladiti sta hrane i pića!
Za hranu i piće je bio zadužen komšija koji je i poveo djecu prije nas.
Teškom mukom i s tugom na licu ostavili smo roštilj i uputili se nazad na već tradicionalnu kafu i pripreme za sutrasnji posao.Uglavnom, bilo je extra dobro i skontao sam da si još moram kupiti bisage za bicikl da možemo i nas dvoje, onako usput, ponijeti malo deke i sta hrane, te jedan usputni piknik negdje u hladovini obaviti dok su ovakve vrucine. Kazu kako ce se vrucine nastaviti citav mjesec, pa biće prilike za ostvariti i taj naum... do sljedeceg izleta..










XC Smet



Put je protekao kao i obično na treningu od 105% kad god krenes sa Amelom u voznju «onako rekreativno». On je kao i koza sa Slovenskih brda, cim ugleda brdo cuvaj se.
Kako sam ja krenuo zabusavat, naravno da me je odmah odveo na voznju po stazi koja se prosle godine koristila kao staza za takmicenje u grupi Elite.
Mislim da sam taj dan izgubio, onako brat bratu, 2 kg.
Naravno na pola brda sam vec skontao da mi biciklo nije dobro leglo jer mi je cic bio spusten što se naravno osjetilo na ovom usponu. Džaba mala šajba i pedaliranje ali dusa na nos izlazi, no mi se nikako ne gura i bicikl, ne zbog sramote, nego što je meni gore gurati nego pedalati.
Ali fakat sve pada u zaborav kad se gore popnes, to je nevjerovatno! Cvijece udarilo citavom padinom brda, miris puca citavom dolinom, pticice pjevaju, merak nad meracima, odmah zaboravis sav napor i sve druge gluposti.
Nakon malih zezancija po padinama i onako spustova iz ćeifa, demokratski samo se dogovorili da se spustimo niz padine do grada downhill stilom. A baš je žabu u vodu teško natjerati, no sam taj dan naucio jednu vrlo vrijednu lekciju koju cu odmah sa vama da podjelim :
- Nikad se nemoj spustati biciklom kroz šumu ako je noć prije padala kiša,
- Na nizbrdici od 27% bez veće potrebe štimati naocale i voziti bez kacige.Naravno, kao i uvijek do sada, puna oprema je na mom biciklu još samo da skontam kad krenem u spust da je počnem i koristiti. Pošto je dva dana prije padala kiša, a mi smo tek ušli u šumski put, ja kao pravi čaršijski glumac, onako silazeći niz brdo, hoću da jednom rukom skinem naočale sa glave i dok si reko kex ode zadnji točak, džaba kočenje, prvo zadnja pa prednja, pa let, pa salto-mortale, pa sva sreća da sam nekad trenirao džudo, jer sam se stručno dočeko, te se i ovim putem zahvaljujem treneru Beba Ahmetu jer je nešta od davnih treninga ostalo u meni.
Tek nakon male avanture sve živo sam stavio na sebe mislim da bih i stavio štitnike za koljena da sam ih ikad kupio ( i ne namjeravam ). Ostalo je nevjerovatno uživanje.To se mora doživjeti. Adrenalin raste u krvi, gume klize na sve strane, šuma, mir, ma prava uživancija, vrijedi i pet padova.Više na Amelovom blogu mtbizleti.
Još bitnija stvar je i sa kim ideš na vožnju. Amel je kao i njegov brat Ado Extra odličan. Bez panike, ne forsira brzu vožnju, ljudeknemo koju za opuštanja, uglavnom nikad ti nije dosadno.
Negdje na pola puta skontamo da i obiđemo kolegu koji se bavi Extremnim sportovima.




Znamo da su ga neki stranci angažovali da ih nauči letenje na paraglajderu, pa da vidimo šta ima i dali uopšte treniraju jer je bilo i nekog vjetra taj dan. Naravno stranci ko stranci, kod njih nema odustajanja, te smo i tu malo pratili njihove vježbe.Ko prava mala škola, uče sve o oblacima, vjetru i svim ostalim malim ali bitnim stvarima. Hvali more, drži se kopna, pali bajk i hajmo kuci odmoriti za neki drugi izlet.

Wednesday, July 18, 2007

Arnauti-Radinovici

Negdje kod drugog srka kafe skonta neko da je slušao vremensku prognozu i da bi sutra trebalo biti lijepo vrijeme, te da je petak i dan kao takav bio bi pravo dobar za voznju u nekim poslijepodnevnim satima. Još par srkova i telefonijade i dogovor je pao. Polazak ispred autosalona u 18.00 destinacija nepoznata. Sumnjam da ce se sem Harisa i Samira jos neko pojaviti. Supruga ne može, kaze brzi smo za nju. Zovem Adu i idemo na mjesto sastanka, kad tamo petnaest dusa ceka da se svi skupimo.
Kao da je neka biciklijada, a ne opustajuca voznja!U toku voznje dogovor pade da idemo prema Arnautima i Puhovcu.Voznja do Arnauta protekla je bez nekih vecih problema.Uglavnom ovi malo stariji, ja bih rekao glumci, su ga sprašili prije ali kako bi proslo sve ok ja i Ado smo se dobrovoljno prijavili da cipelamo na kraju kolone, onako zlu netrebalo.
Jedan od razloga je i to što sam vec prije dva dana primjetio da mi zadnja guma stalno ispusta zrak, a kako mi je hronicno mrsko pronaci oštecenje samo je dopušem i nastavim. Mislim se da si nabavim i onu tecnost za gume, jer i ako vozim na TIOGA gumama 1.95 vec mi se busi peti puta i to uvjek neki glupi kamencic promjera 2mm koji ostane u rupici od šare sa gume. Ako Hare ne slaže, reče da će nam naruciti gume malo jace, oblozene Kevlarom ili Keramikom. Obzirom koliko sam unutrasnjih kupio vrijedi odmah koliko god da je.



Došli smo gore relativno brzo tako da smo se uz put dogovorili da vožnju nastavimo do sela Puhovac. Receno ucinjeno. Kako sam se vratio sa mora i nisam pedalirao devet dana priznajem da sam ispuhao kod drugog brda ali kad je kriza prosla navalio sam sa Adom ko lud.Uz put smo prestigli par starijih vozaca, pa smo skontali da ih sačekamo na vrhu gdje je vec ravnije. Baš nas je radovalo kakav nas spust ceka dole i dok smo sacekali zaostale (ne mislim mentalno!) i posli dalje, čim stigosmo gore ovi hoće nazad, ko djeca, samo trka napameti.


Iskustvo je na mojoj strani, Ado vadi iz arhive Snikers (malo besplatne reklame!) i nakon gableca i bidona vode, uslijedi spust onako za dušu pored borove šume.Taj dio smo prosli polako, mirise ko na moru, ali kad smo proslli i izasli na pravac, dali smo «gas do daske». Znam da mi je Sigma (opet besplatna reklama!) dobro ustimana i da hladna elektronika ne laže ali sam se iznenadio za max. brzinu brzinu 63km/h.Uglavnom izlet je bio, sve u svemu dobar. Moram i sa suprugom doci ovamo jos jednom na piknik.

Jesenke pripreme





Dobivam poziv da se pridružim početku priprema ekipe pred takmičarsku sezonu. Naravno, kako je žabu u vodu teško natjerati, dogovor je pao i okupili smo se pred salonom, standardno mjesto kad se ide na Smetove.
Početne pripreme i naravno prilika, da se kako ko profolira, ispred auta ili bicikla, malo viceva i polazak.
Ko nije probao nezna o čemu govorim ali kad ugledaš onu prvu uzbrdicu prema groblju jednostavno ti nastupa demoral. Nekako odmah skonta da mi ovaj izlet i nije jedna od boljih zezeancija,te samim tim već u sebi smišljam naćine kako da isfoliram prvu pauzu. Djeca ko djeca mladost i elan, ko koze uzletiše,popeše se gore i još moš ti mislit zezaju nas. Mislim da je Harisov pogled upućen prema meni i mom izgledu lica prevagnuo to da je odredio među njima vođu i dao im naputke kako i gdje da šta rade dok če mo ja, on i jedan iz juniorskog pogona laganini low gear i cipelaj.Taman sam kupio i cipele spd ali ih nisam namontirao greška broj 1. Al onako u dosadi i okretanju nakon par zezancija i viceva počeli su i prvi znaci zamora materijala. Vratio se stari dobri osjećaj utrnuća mudanti a kako sam u tom momentu imao negdje oko 95 kg., nisam mogao se ni podići sa cica, već onako sve iz sjedala ko stari maher. I dok sam ja pokušavao uspostaviti krvotok među udovima Hare nađe sebi zanimaciju istog momenta. Sinu mu ideja da bi sebi mogao i uhvatiti kakvu vjevericu. Po ovakom vremenu i lošem putu avantura je imala i već predvidljiv kraj.
Popeli smo se relativno brzo ( 1 sat ha. ) i dok smo počeli tamanit sokove i čokoladice vidim oblake i mislim da je vakat da sada se i vratimo.Naravno sada je masa na mojoj strani i padaju prve i opklade kojom brzinom kako ko silazi.Hare prekida sve i pošto je rekrativni trening za njegovu momčad vračamao se sa respektabilnih 43km. Negdje napola skontah da si sutra moram kupiti i kacigu.Extra izlet i ako je do smetova 8km. Dobro sam se iznojio i znam čak da sam izgubio i kilogram.


HARI mata HARI


Jedan od bitnijih razloga i moga angažmana oko biciklizma je i Haris Duvnjak. Osnivac i trener Pro-Bike tima iz Zenice, dugogodišnji biciklist i reprezentativac BiH u biciklizmu ima ogromno znanje i rado pomaže savjetima početnicima a i onim ostalim. Toplo preporućujem da posjetite web stranicu, te da ukoliko imate kakvih pitanja, putem e-maila postavite ista, rado ce vam odgovoriti.
Kako je ovo Balkan sustavno sa tim je i stanje u biciklizmau. Da ce biti nekih promjena na bolje vidi se i u aktivnostima pomenutog Harisa koji se trudi u radu sa djecom kao i takmičarima u klubu.
Govorim iz ličnog iskustva, jer sam neko vrijeme slušao pogrešne ljude, te dugo vremena naporno trenirao i trošio snagu za ništa, dok mi Haris nije otkrio par stvari za koje u početku nisam mogao vjerovati da imaju ikakve veze sa biciklizmom ali krajnji efekat bio je nevjerovatan. Znam i da oni koji hoće da skidaju kilograme i sa kučnim biciklima, stalno traže savjet u vezi ishrane i treninga. Kako je momak pošten iskoristite priliku, jer vrlo malo je danas onih koji će vam nešto korisno i reći.
Čuj momak, momčina ima ženu i dvoje djece i pride trenira u klubu, vodi i prodavnicu bicikala, iako ne znam kako išta i zaradi kad pola stvari ovoj omladini podjeli. Ako ništa porastao je u mojim očima.
Nevjerovatno nešto je i sa kojim elanom ova djeca treniraju u klubu. Naravno mislim pozitivno jer htjeli priznati ili ne sve se vrti oko para. I dok promjeniš slomljenu felgu, novu gumu, ode pedesetka a naći sponzora je u rangu dobivanja binga na 32 broju.
Način fianansiranja kluba je i iz utroška u prodavnici, samim tim, kako je ubjedljivo najjeftiniji u BiH, za mene bitno je da je i najkvalitetniji, i vi pomažete da se i ovaj vid sporta zaživi u Bosni.
Ali misli da je vrijeme da se napuste razni dileri, preprodavci i ko fol experti za određena bicikla, kad u suštini imaju za cilj da ti uvale robu sumnjivog kavaliteta sa velikom maržom i naravno izbjegavanjem plaćanja poreza.
Pobornik sam da je nekad bolje nešto skuplje platiti ili jednostavno sačekati razne rasprodaje pa uzeti da valja, nego da se puni bolnica (ne daj Bože!), pola zbog padova sa kojekakvih bicikala koje je dilao Kinez a samo zbog toga jer im je cijena cca 50 KM. Najskuplji je život.. Nije ona bez veze: Nisam dovoljno bogat da bih kupovao jeftine stvari!
Cijenite svoj novac i zahtjevajte kvalitet. Neko ko voza Trek-a ili Scott-a ili što drugo nabrijano pa stavi mp3 i slušalicu i vrti i koje ko on, sam je sebi dovoljan, ja mislim da su dobri i Capriola i Polar, i svi koji imaju želju da se druže i da uzivaju u svojoj vožnji sa drugim bajkerima. Zbog svega navedenog, nastavit ću da reklamiram ovog momka i prodavnicu koju vodi gdje god to budem mogao. Da je bogdom više bilo ovakvih ljudina gdje bi nam bio kraj.
A opet, to je moje skromno mišljenje i moji utisci, a samo vaše lično iskustvo može potvrditi moje navode..

Ponijeri 2007


Nadomak Kaknja, 19 km udaljeno od gradskog središta, na nadmorskoj visini od 1200 m nalazi se prelijepo izletište Ponijeri. Osvijedoćeni kao zračna banja, već duže vrijeme Ponijeri su izbor mnogih sportskih društava, pa tako i BBK (Brdski biciklistički klub) iz cijele Bosne i Hercegovine.
Prošle subote i nedjelje bili su odredište 9 BBK iz Zenice, Kaknja, Zavidovića, Tuzle, Visokog i Sarajeva, gdje se održala BB trka «PONIJERI 2007» koja se, već tradicionalno održava svake godine u ljetnjem periodu. Organizator trke je bio BBK «PRO-BIKE» iz Zenice koji je unatoč skromnin novčanim sredstvima, ali entuzijazmom i volonterskim radom, za sve prisutne upriličio kvalitetan takmičarski dio ali i onaj zabavni.
Kategorije u kojima su se biciklisti takmičili bile su: POLETARCI, REKREATIVCI, KADETI, JUNIORI I SENIORI.
Najviše nagrada, koje su bile skromne i simbolične, osvojio je BBK «PRO-BIKE» iz Zenice.
Bila je to prilika za upoznavanje mladih, a i nešto starijih koji su u biciklizmu prepoznali priliku za zdrav život, druženje, razmjenjivanje iskustava, a i dogovore za naredna druženja i otkrivanje novih staza..
Organizatori ove godine nisu bili u mogućnosti obezbjediti smještaj za zainteresovane BBK iz susjednih nam zemalja regiona, koji su svoje ućešće najavili dogodine, te se nadaju da će ova manifestacija dogodine imati više podrške općinskih vlasti gradova

Rezultati po kategorijama:

Poletarci :

1. Hasanbegović Amar - Igman Sarajevo
2. Strika Ibrahim - Pro-Bike Zenica
3. Kosić Amar - Finish Zenica

Rekreativci :

1. Zejnirović Amel - Pro-Bike Zenica
2. Hursić Besim - Atom Zavidovići
3. Alić Ahmet - Pro-Bike Zenica

Kadeti :

1. Imamović Ismir - Jedinstvo Tuzla
2. Hadrović Edis - Kakanj Kakanj
3. Haračić Nedžad - Kakanj Kakanj

Juniori :

1. Alić Senad - Finish Zenica
2. Džidić Esmer - Pro-Bike Zenica
3. Telalović Kenan - Finish Zenica

Seniori : ( Apsolutni pobjednici Ponijera 2007)

1. Jahić Elvis - Pro-Bike Zenica
2. Kovačević Samir - Jedinstvo Tuzla
3. Karić Vedad - Pro-Bike Zenica